Predsednik Organizacionog komiteta Toni Estange izjavio je da želi da naredne Olimpijske igre budu "novi model" za organizovanje tog svetskog takmičenja i da Pariz može da pokaže primer ostatku sveta.

Organizatori su u prvi plan stavili održivost sa ciljem da emisije gasova sa efektom staklene bašte budu duplo manje nego tokom Igara 2012. i 2016.

"Želimo da pokažemo da Pariz i Francuska mogu da organizuju Igre na drugačiji način nego do sada", izjavio je Estange za Bi-Bi-Si.

Olimpijske igre biće održane od 26. jula do 11. avgusta 2024. godine u Parizu, a Paraolimpijske igre od 28. avgusta do 8. septembra.

Namera organizatora je da razviju nove načine rada i da donesu "novu eru u organizaciji Olimpijskih i Paraolimpijskih igara".

"Moramo da promenimo naše navike. Moramo da promenimo način na koji organizujemo utakmice ili svetska prvenstva i kupove", kazao je Estange i dodao da su organizatori postavili veoma visoke ambicije u pogledu održivosti.

"Planiramo fantastičnu proslavu dok istovremeno pokazujemo da je moguće smanjiti ugljenični otisak za polovinu jer će u suprotnom budućnost Igara biti u opasnosti", rekao je Estange.

Prema izveštaju o održivosti Olimpijskih igara u Tokiju, koje su zbog pandemije održane 2021. umesto 2020, emisija ugljen-dioksida tokom takmičenja bila je između 1,96 miliona i 2,42 miliona tona. U izveštaju se dodaje da su emisije bile niže za 800.000 tona nego što bi inače možda bile zbog manje navijača usled pandemije

Tokom Igara u Parizu će najviše biti korišćeni postojeći i privremeni objekti, a biće potrebna samo dva građevinska objekta – za Olimpijsko selo i centar za vodene sportove.

U izgradnji Sela će se primenjivati razne metode sa niskim sadržajem ugljenika, uključujući korišćenje održivog drveta umesto čelika za strukturalni okvir zgrada.

Vodeni centar ima konkavni krov, čime se smanjuje prostor koji je potrebno zagrevati.

Čak je i Olimpijska baklja napravljena od 100% recikliranog čelika i biće proizvedeno 2.000 primeraka, pet puta manje nego za ranije Igre, kako bi se "smanjio uticaj proizvodnje", kako je navedeno u saopštenju, a za stolice će biti korišćana reciklirana plastika.

Bilo je, međutim, kritika zbog odluke da se takmičenje u surfovanju održi na Tahitiju, ostrvu udaljenom 15.700 kilometara i 22 sata leta od Pariza.

"Želimo da imamo prve Igre potpuno usklađene sa Pariskim sporazumom. U pogledu klimatskih ambicija, to je veoma važno", izjavila je direktorka u Organizacionom komitetu za ekološku izuzetnost Žoržina Grenon.

Ona je rekla da će Olimpijske igre u Parizu biti prve na kojima će se koristiti 100% obnovljiva električna energija, u poređenju sa četiri miliona litara dizela potrošenih za proizvodnju struje u Londonu 2012.

Do sada su tri zemlje, Holandija, Belgija i Velika Britanija, pristale da njihovi sportisti putuju vozom.

Najvažnija stvar je, prema rečima Grenon, smanjiti emisije i organizatori računaju da će svi u tome učestvovati, i sportisti i gledaoci.

"Ovaj događaj vidimo kao laboratoriju za inovacije u traženju rešenja kako smanjiti (emisije) i onda to smanjenje ostaviti u nasleđe", rekla je Grenon.

Izvor: BBC

Foto: Beta/AP