Stručnjaci za životnu sredinu kritikovali su planove švedske vlade o izgradnji najmanje deset nuklearnih reaktora u narednih 20 godina. Oni kažu da će to biti preskupo i da će doći prekasno da se zadovolje potrebe za energijom.

Ministarka za klimu Romina Purmohtari rekla je da Švedska, kako bi ispunila klimatske ciljeve, mora da udvostruči proizvodnju struje u naredne dve decenije.

Trenutno Švedska ima šest nuklearnih reaktora koji obezbeđuju oko 30% proizvodnje struje u zemlji.

Profesor Univerziteta u Lundu i član Evropskog savetodavnog odbora za klimu Lars Nilson rekao je da se ne slaže sa tvrdnjom vlade da su novi reaktori potrebni i odbacuje taj potez kao "simboličan".

"Ne možete samo da kažete da nam je potrebno deset novih reaktora. Trenutno je u Švedskoj ekspanzija proizvodnje struje iz vetra", rekao je Nilson za Gardijan.

On je rekao i da taj potez uglavnom služi da vlada pokaže da preduzima mere za ispunjavanje klimatskih ciljeva.

Nilson je rekao i da bi troškovi izgradnje reaktora verovatno u velikoj meri pali na švedske poreske obveznike.

Rekao je i da je Švedska izgubila na reputaciji zelenog lidera na globalnoj sceni i da sada zamah i napredak dolaze iz EU i Brisela.

Tako plan EU Spremni za 55 podrazumeva obavezu članica da smanje emisije za najmanje 55% do 2030. i postignu klimatsku neutralnost do 2050.

Koalicioni partneri su se prilikom formiranja vlade Švedske složili da treba dozvoliti izgradnju reaktora i da bi investicije u nuklearnu energiju bile isplative kroz kreditne garancije i promene cena.

Vlada je prvi put ove nedelje objavila predviđeni broj novih reaktora.

Purmohtari je rekla da će vlada raditi "punom parom" da ukloni prepreke za novu nuklearnu energiju.

"Klimatska tranzicija zahteva udvostručenje proizvodnje struje u narednih 20 godina i nuklearna energija ima odlučujuću ulogu da se to postigne", rekla je ministarka, preneo je Gardijan.

Generalna sekretarka najveće švedske ekološke organizacije "Naturskyddsföreningen" Karin Leksen optužila je međutim vladu da pokušava da "izmesti fokus sa klimatskih pitanja".

"Oni skreću fokus sa onoga što je trenutno zaista potrebno a to je proizvodnja dovoljno struje do 2030", rekla je Leksen.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay.com