Ribari na jezeru Marakaibo u Venecueli kažu da se svakodnevno suočavaju sa najgorom noćnom morom jer je ribe sve manje, a zagađenje pogoršava ekološko stanje ovog velikog slatkovodnog jezera, jednog od najstarijih i najvećih na svetu.

Jezero Marakaibo, nekada središte venecuelanskog naftnog buma, pretvorilo se u zagađenu pustoš, tvrde ekolozi, prenosi agencija AP.

Zagađenje jezera 600 kilometara zapadno od glavnog grada Karakasa, rezultat je decenija prekomerne eksploatacije nafte, lošeg održavanja zastarele infrastrukture i nedostatka postrojenja za tretman otpada.

Desetine hiljada kilometara cevi položene su na dno jezera, a curenje sirove nafte i kvarovi sistema su česti.

Jezero u koje voda dolazi iz više od stotinu pritoka, postalo je kloaka za otpadne vode iz zapadnih saveznih država Zulija, Merida i Truhiljo, gde živi 5,3 miliona ljudi. U njemu završava i otpad iz oblasti Norte de Santander u susednoj Kolumbiji.

Đubrivo, kanalizacija i hemikalije se ispuštaju u jezero Marakaibo, stvarajući visoke koncentracije azota i fosfora koje dovode do stvaranja cijanobakterija kao što je mikrocistin, a on proizvodi 95% onoga što se lokalno naziva "verdin" - zelenkasta, toksična mikroalga koja prožima veći deo jezerske vode, kaže Beltran Brisenjo, profesor Univerziteta u Zuliji i šef mikrobiološke laboratorije Instituta za poljoprivredna istraživanja u Marakaibu.

Proliferacija cijanobakterija može prouzrokovati ozbiljnu štetu i vodenim životinjama i ljudima zbog toksina koje stvaraju, rekao je Brisenjo i dodao da cijanobakterije mogu izazvati masovni pomor riba.

Ribe se više ne približavaju obalama jezera jer ih mikroalge "dave", rekao je Hose Aular, 61-godišnji ribar koji kaže da je usled kontaminacije jezera dobio osip na koži.

Ekolozi kažu da je zagađenje naftom u jezeru Marakaibo počelo početkom 20. veka, ali se pogoršalo početkom 1930-ih godina, kada je iskopan kanal na severnom kraju jezera da bi se omogućilo velikim tankerima da uđu iz otvorenog, Karipskog mora.

Morska voda je ušla u jezero, ubijajući slatkovodne biljke i ribe.

Ranije ste "išli na pecanje i mogli da uhvatite 700 kilograma škampa" skoro uvek, rekao je Jordi Vikunja, 33-godišnji ribar. Sada, prema njegovim rečima, ribari provode dane na vodi samo da bi se vratili s manje od desetak kilograma škampa.

Ribari ne mogu nigde da bacaju svoje mreže jer će se oštetiti. Sirova nafta koja se prosula u jezero prlja ribarske čamce, začepljuje motore i uflekava mreže, rekao je Vikunja.

Zagađenje jezera Marakaibo traje decenijama, ali sada smrdi zbog izlivanja nafte i mikroalgi, rekao je Brisenjo, profesor na Univerzitetu Zulija.

"Ne postoji magična formula" za spasavanje jezera ako se nastavi da se koristi kao "septička jama", upozorio je on.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP