Premijer Japana Fumio Kišida dao je 22. avgusta konačno odobrenje da prečišćena radioaktivna otpadna voda iz nuklearne elektrane Fukušima u četvrtak počne da se ispušta u Tihi okean.

Japanska vlada tvrdi da je takav korak neophodan za višedecenijski rad čišćenja postrojenja uništenog u razornom zemljotresu i cunamiju pre 12 godina.

Kišida je na današnjem sastanku vlade dao zeleno svetlo i instrukcije operateru nuklearne elektrane TEPCO da se spremi da počne ispuštanje u četvrtak ako vremenski i morski uslovi to dozvole, prenosi AP.

On je rekao da je vlada učinila sve da osigura bezbednost plana i zaštitu reputacije japanske ribarske industrije i obećao da će nastaviti te napore do okončanja ispuštanja vode i demontiranja postrojenja, koje će trajati decenijama.

Evropska unija je pre samo mesec dana ukinula ograničenja na uvoz hrane iz Japana, koja su uvedena nakon nuklearne nesreće. Neke pošiljke hrane iz te azijske zemlje su pre ove odluke mogle da uđu u EU samo uz sertifikat, koji pokazuje da ne prelaze maksimum nivo radijacije.

Jak zemljotres i cunami 11. marta 2011. uništili su sisteme za hlađenje reaktora u Fukušimi, zbog čega je došlo do topljenja tri reaktora i kontaminacije vode za hlađenje.

Oko 1,34 miliona tona vode je sakupljeno, prečišćeno i uskladišteno u oko 1.000 rezervoara, čiji će kapacitet biti ispunjen početkom 2024.

Vlada i TEPCO tvrde da voda mora biti uklonjena kako bi se napravilo mesta za demontiranje postrojenja i da bi se sprečilo slučajno curenje iz rezervoara.

Voda će pre ispuštanja biti tretirana i razblažena morskom vodu do nivoa koji su bezbedniji od međunarodnih standarda.

U prvom krugu, tokom 17 dana, biće ispušteno 7.800 tona vode, a do kraja marta sledeće godine planirano je da bude ispušteno 31.200 tona, čime će biti ispražnjeno samo 10 rezervoara.

Tempo ispuštanja će kasnije biti ubrzan, ali će se nastojati da uticaj na životnu sredinu bude minimalan.

Voda i život u moru će biti testirani, a rezultati će biti javno dostupni na sajtovima vlade i TEPCO.

Planovi za ispuštanje tretirane otpadne vode u okean naišli su na snažno protivljenje japanskih ribarskih organizacija, koje su zabrinute da će to naneti dodatnu štetu reputaciji njihovih proizvoda, dok pokušavaju da se oporave od nuklearne katastrofe.

Kineska i južnokorejska udruženja su takođe izrazile zabrinutost, što se pretvorilo u političko i diplomatsko pitanje.

Vlada Južne Koreje je početkom jula zvanično pružila podršku japanskim planovima za ispuštanje vode, na osnovu procene njenih naučnika, dok se južnokorejska opozicija protivi takvom potezu za koji tvrdi da preti da postavi loš presedan koji bi mogao da podstakne druge zemlje da odlažu nuklearni otpad u more.

Kina je danas optužila Japan da planira "proizvoljno" da ispušta kontaminiranu vodu iz oštećene nuklearne elektrane Fukušima u more.

"Okean je vlasništvo celog čovečanstva, to nije mesto gde Japan može proizvoljno da ispušta kontaminiranu vodu", rekao je novinarima portparol kineske diplomatije Vang Venbin.Hongkong i Makao su saopštili da, posle odluke Tokija o ispuštanju vode, zabranjuju uvoz proizvoda iz Fukušime i još devet prefektura, dok je Kina pojačala testiranje radioaktivnosti u japanskim ribarskim proizvodima.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) je u u izveštaju u julu ocenila da će ispuštanje vode, ako bude realizovano u skladu s planom, imati zanemarljiv uticaj na životnu sredinu i zdravlje ljudi.

Generalni direktor IAEA Rafael Mariano Grosi saopštio je danas da će njihova kancelarija otvorena u postrojenju nastaviti da nadgleda proces ispuštanja vode kako bi se obezbedilo ispunjavanje bezbednosnih standarda.

Naučnici generalno podržavaju stav IAEA, ali neki smatraju da je potrebno obratiti pažnju na dugoročne posledice niskih doza radioaktivnosti koje ostaju u vodi.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP