Pred Evropskim sudom za ljudska prava (ECHR) 27. septembra biće održano prvo saslušanje u slučaju šest mladih Portugalaca koji su podneli tužbu protiv 32 evropske zemlje zbog neadekvatne borbe protiv klimatskih promena.

To je prvi takav slučaj pred sudom u Strazburu, a ako tužioci dobiju na sudu to bi moglo da ima pravno obavezujuće posledice za vlade tih država.

Tužene zemlje su sve članice EU, Velika Britanija, Norveška, Rusija, Švajcarska i Turska.

Tužbu je podnelo šest portugalaskih državljana, starosti od 11 do 24 godine, koji tvrde da države ne čine dovoljno u borbi protiv klimatskih promena i ne uspevaju da smanje emisije gasova s efektom staklene bašte kako bi se ispunili ciljevi iz Pariskog sporazuma za smanjenje globalnog zagrevanja na 1,5 stepena Celzijusa.

Oni navode da su šumski požari koji se javljaju u Portugalu svake godine od 2017, kada je stradalo više od 100 ljudi, direktna posledica globalnog zagrevanja, prenosi Bi-Bi-Si.

Takođe tvrde da su zbog neadekvatnog deovanja vlada protiv klimatskih promena ugrožena njihova osnovna ljudska prava, uključujući pravo na žovot, privatnost, porodični život i zaštitu od diskriminacije, pošto je njihova generacija više pogođena od starijih.

Oni kažu da već osećaju značajne posledice, posebno jer su zbog ekstremno visokih temepratura u Portugalu bili prinuđeni da provode vreme u zatvorenom, nisu mogli da spavaju, da se koncentrišu niti da vežbaju. Neki od njih su takođe patili od eko-anksioznosti, alergija i respiratornih bolesti, uključujući astmu.

Niko od njih ne traži finansijsku nadoknadu.

"Želim zeleni svet bez zagađenja, želim da budem zdrava", izjavila je 11-godišnja Marijana Agostinjo, jedna od podnosilaca tužbe. "Uključila sam se u ovaj slučaj jer sam zaista zabrinuta za svoju budućnost. Plašim se kako će izgledati mesto gde živimo".

Njena sestra, 24-godišnja Klaudija kaže da se Marijana i dalje uplaši kada čuje helikoptere, koji je podsećaju na vatrogasce 2017, kada je uništeno više od 200 kvadratnih kilometara šume, i kada je pepeo padao na njihovu kuću udaljenu kilometrima.

Očekuje se da će njihovi advokati na sudu tvrditi da politike 32 vlade vode svet ka globalnom zagrevanju od tri stepena do kraja veka.

"Ako vlade hitno ne preduzmu nešto, mladi podnosioci tužbe će se suočiti sa nepodnošljivim toplotnim ekstremima koji će ugroziti njihovo zdravlje i dobrobit. Znamo da vlade mogu da urade mnogo više da to zaustave, ali one biraju da ne deluju", izjavio je direktor Globalne mreže za pravnu akciju (GLAN) Gerojd O Kvin, koji im pruža podršku.

On je istakao da će se šest mladih iz Portugala, koji su obični pojedinci zabrinuti za svoju budućnost, suočiti sa 32 pravna tima, stotinama advokata koji zastupaju vlade čije im nedovoljno delovanje već šteti.

"Dakle, ovo je pravi slučaj David protiv Golijata koji traži strutkuralnu promenu koja će nas staviti na mnogo bolji put u pogledu naše budućnosti", rekao je O Kvin.

U odgovoru na tužbu, vlade tvrde da podnosioci tužbe nisu dovoljno dokazali da je njihova patnja direktna posledica klimatskih promena ili požara u Portugalu.

Oni tvrde da nema dokaza da klimatske promene predstavljaju neposredan rizik po ljudski život ili zdravlje, kao i da je klimatska politika izvan nadležnosti Evropskog suda za ljudska prava.

Komesarka Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović, koja je intervenisala u slučaju kao treća strana, izjavila je da ovaj slučaj ima potencijal da odredi kako će države baviti klimatskim problemima i ljudskim pravima.

"Ovo je zapravo alarm za države članice, za međunarodne organizacije, za sve nas koji imamo posebnu šansu da pokažemo da nam je stalo, da to nisu samo reči na papiru. To nije samo štikliranje kvadratića i izjašnjavanje za ovu ili onu rezoluciju. Radi se o promeni naših politika", rekla je Mijatović za BBC.

ECHR bi mogao da pravno obaveže 32 vlade da povećaju svoje klimatske akcije smanjenjem emisija i izbacivanjem foslinih goriva.

Njegova presuda bi mogla da utiče i na domaće sudove koji traže smernice od ECHR u svojim slučajevima u vezi sa klimatskim promenama.

Presuda se očekuje za devet do 18 meseci.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP