Nemačka automobilska grupa Folksvagen za sada neće doneti odluku o četvrtoj fabrici baterija jer je tražnja električnih vozila u Evropi slabija od očekivane, rekao je Folksvagenov direktor Oliver Blume.

Folksvagen je tražio moguću lokaciju za giga fabriku baterija za električne automobile u istočnoj Evropi i već je odložio odluku pre godinu dana kada je razmatrao lokacije u Češkoj, Mađarskoj, Poljskoj i Slovačkoj.

Ranije ove godine iz te kompanije su saopštili da nema potreba da žure sa odlukom o novoj lokaciji.

Češki zvaničnici 1. novembra su rekli da će početi da nude lokaciju predviđenu za Folksvagenovu fabriku drugim investitorima jer, kako su istakli, ne mogu da dozvole da još čekaju odluku nemačke kompanije.

Folksvagen je već izabrao lokacije za fabrike baterija u Zalcgiteru (Nemačka), Valensiji (Španija) i St. Tomasu (Kanada) koje će imati ukupan proizvodni potencijal do 200 GWh godišnje.

"Na osnovu uslova na tržištu, uključujući spori rast tržišta električnih vozila na baterije u Evropi... za sada nema poslovnog razloga za odluke o daljim lokacijama", naveo je Blume u saopštenju Folksvagenove češke jedinice Škoda auto, preneo je Rojters.

Blume se ove nedelje sreo sa češkim zvaničnicima koji nastoje da obezbede investicije kako bi osigurali budućnost svog veoma važnog automobilskog sektora u vreme kada se svetska industrija vozila udaljava od fosilnog goriva.

Folksvagen je naveo da je posvećen e-mobilnosti u Škoda autu, kompaniji koja je najveći češki izvoznik i ekonomski lider, i da sprovodi program za predstavljanje novih električnih modela u narednim godinama.

Premijer Češke Peter Fijala rekao je da će zemlja početi da se koncentriše na druge projekte. "Ne možemo da nastavimo da zadržavamo zemljište za ovaj projekat", rekao je premijer na konferenciji za štampu, preneo je Rojters.

Češki ministar industrije Jozef Sikela rekao je da razgovara sa pet investitora i da su dva projekta slična Foksvagenovim planovima.

Folksvagen se pridružio grupi proizvođača kola i analitičara koji su prošle nedelje upozorili da se tražnja električnih vozila ne razvija u skladu sa očekivanjima.

Porudžbine električnih vozila kod nemačke grupe u Evropi su smanjene na 150.000 sa 300.000 u 2022.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay.com