Sporazum postignut 13. decembra na Konferenciji UN o klimi u Dubaiju (COP28) predstavlja dobru vest za ceo svet jer će ubrzati tranziciju ka čistijoj i zdravijoj ekonomiji, uz hitne akcije koje treba sprovesti ove decenije, saopštila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

"Pozdravljam uspešan završetak COP28 i prvi Globalni pregled Pariskog sporazuma. Dobra je vest za ceo svet da sada imamo multilateralni sporazum da ubrzamo smanjenje emisija na nulu do 2050. godine, uz hitnu akciju u ovoj kritičnoj deceniji", saopštila je Fon der Lajen.

Delegacije gotovo 200 zemalja postigle su u Dubaiju sporazum u kojem se poziva na tranziciju sa fosilnih goriva na pravedan, organizovan i ravnopravan način, u skladu s naukom, ali se ne poziva na njihovo postepeno ukidanje za šta se zalagalo više od 100 zemalja.

Fon der Lajen je navela da je dogovoreno smanjenje globalnih emisija za 43% do 2030. kako bi se globalno zagrevanje ograničilo na 1,5 stepen.

"Ovo će nas održati na putu da ispunimo ciljeve Pariskog sporazuma i ubrzamo tranziciju na čistiju i zdraviju ekonomiju", kazala je predsednica EK.

Ona je ocenila da je COP28 odličan primer evropske saradnje, koordinacije i vođstva i "snažan pokazatelj vrednosti multilateralizma u rešavanja najvećih izazova naše planete".

Podsetivši da se svet obavezao da utrostruči kapacitete obnovljive energije i udvostruči stopu poboljšanja energetske efikasnosti do 2030, Fon der Lajen je rekla da to "daje snažan zamah tranziciji sa fosilnih goriva".

Fon der Lajen je rekla i da je EU pomogla u osnivanju novog fonda za gubitke i štete na COP28, a da su zemlje članice dale više od dve trećine početnih obećanih sredstava.

Evropski komesar za klimatsku akciju Vopke Hukstra je poslednjeg dana COP28 rekao da je ovo "dan zahvalnosti, svečanog zadovoljstva, a možda i tihe odlučnosti".

"Dan da se pozdravi činjenica da je čovečanstvo konačno uradilo ono što je davno trebalo. Potrošili smo 30 godina da bismo stigli na početak kraja fosilnih goriva", rekao je Hukstra.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: EC - Audiovisual Service