Evropska komisija 19. decembra je izabrala 17 malih inovativnih projekata čiste tehnologije koji će dobiti podršku od 65 miliona evra iz Fonda za inovacije EU.

Ta sredstva treba da pomognu kompanijama u Evropi, uključujući malim preduzećima, da dovedu na tržište tehnologije u energetski intenzivnim industrijama, obnovljivoj energiji i skladištenju energije.

Izabrani projekti pokrivaju niz sektora a poseban fokus je na proizvodnji komponenti za obnovljivu energiju, staklo, keramiku i građevinske materijale. Tu su i projekti iz oblasti skladištenja energije, solarne energije, gvožđa i čelika, vodonika, hemikalija...

Očekuje se da odabrani projekti doprinesu da se izbegne emisija ekvivalentna više od 1,8 miliona tona CO2 u prvih deset godina, čime će se doprineti dekarbonizaciji Evrope i tranziciji na čistu energiju.

Fond za inovacije EU je, uz ove projekte, povećao geografsku rasprostranjenost na ukupno 24 zemlje pri čemu su letonski i mađarski projekti dobili podršku prvi put.

Izabrano je osam projekata u oblasti energetski intenzivnih industrija koji će dobiti 32,6 miliona evra. Reč je o pet projekata u Italiji, dva u Španiji i jednom u Hrvatskoj.

U oblasti skladištenja energije dva projekta (u Francuskoj i Danskoj) dobiće ukupno 8,4 miliona evra a kod obnovljive energije sedam projekata će podeliti 24,4 miliona (dva u Francuskoj, po jedan u Mađarskoj, Letoniji, Grčkoj i Holandiji i jedan na više lokacija - u Švedskoj, Finskoj i Norveškoj).

Svaki od 17 projekata će iz Fonda za inovacije dobiti između 1,6 i 4,5 miliona evra a novac će se obezbediti iz sistema trgovine emisijama EU.

Komisija je navela da će trećina korisnika novca biti mala i srednja preduzeća.

Navodi se i da se četiri obećavajuća projekta razmatraju za pomoć u razvoju projekata od strane Evropske investicione banke.

Na poziv su stigla 72 predloga od kojih je 48 ocenjeno kao prihvatljivo. Prihvatljivi projekti bili su predmet dalje evaluacije od strane nezavisnih stručnjaka a po kriterijumima Fonda za inovacije: stepenu inovativnosti, potencijalu za izbegavanje emisije gasova sa efektima staklene bašte, 'zrelosti' projekta, skalabilnosti i troškovne efikasnosti.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: EC