Mnoge morske vrste ugrožene su zbog preteranog izlovljavanja, a tek je najnovije istraživanje sprovedeno uz pomoć satelitskih snimaka pokazalo koliko su ozbiljne razmere ilegalnog ribolova u svetu.

Studija objavljena u stručnom časopisu "Nature" pokazala je da za oko tri četvrtine plovidbi većih ribarskih brodova ne postoje javno dostupni dokumentovani podaci.

To je potvrđeno analizom satelitskih snimaka koji su napravljeni od 2017. do 2021. godine, a tim naučnika iz neprofitne organizacije Global Fishing Watch uočio je aktivnosti plovila koje bi mogle da ukazuju na ilegalno ribarenje, prenele su agencije.

Poređenja radi, samo kod manje od četvrtine trgovačkih i transportnih brodova nije bilo moguće na osnovu dokumentacije pratiti plovidbu.

Više od milijardu ljudi u svetu upućeno je na mora kao glavni izvor hrane, ali su mnoge morske vrste ugrožene zbog preteranog ribolova, naveli su autori studije.

Međunarodna pomorska organizacija (IMO) je od 2000. kao standard na brodovima propisala automatski identifikacioni sistem AIS koji, pored ostalog, treba da poboljša i bezbednost plovidbe.

Ipak, ne moraju svi brodovi da koriste taj sistem, što zavisi od nacionalnih zakona, veličine plovila i aktivnosti. Pored toga, posada AIS može u svakom trenutku i da isključi, na primer, da bi se prikrio ilegalni ribolov.

Da bi stekli potpunu sliku o ljudskim aktivnostima na moru, tim naučnika je proučio 67 miliona isečaka satelitskih snimaka. Na osnovu njih sastavili su karte sa visokom rezolucijom pomoću kojih je bilo moguće identifikovati objekte na moru - od brodova, preko naftnih platformi pa do of-šor vetroparkova.

Kada su te snimke uporedili sa javno dostupnim AIS podacima, utvrdili su plovidbene pravce na kojima brodovi nisu koristili taj sistem.

Prema podacima AIS moglo bi da se zaključi da su ribarske aktivnosti na obalama Evrope po obimu gotovo jednake kao one u Aziji. Satelitski podaci, međutim, pokazali su da je industrijski ribolov u Aziji daleko intenzivniji nego u Evropi.

Azijske ribarske flote čine oko 70% svih ribarskih flota u svetu, a samo u morima oko Kine ribari 30% svih ribarskih brodova u svetu.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay