Međunarodna organizacija za energiju (IEA) pokrenuće program obezbeđenja snabdevanja mineralima ključnim za energetsku sigurnost, s obzirom na brzi rast tražnje i činjenicu da sektor zavisi od nekoliko ključnih proizvođača.

Direktor IEA Fatih Birol rekao je da proizvodnja električnih automobila, solarnih panela i druge opreme u energetici zahteva stabilne isporuke minerala poput litijuma, kobalta i bakra, preneo je Rojters.

Birol je rekao da IEA nastavlja da prati tržišta nafte i gasa ističući da su lanci snabdevanja tehnologijom za energetiku značajan izazov za energetsku bezbednost. "Zbog toga pokrećemo program bezbednosti kritičnih minerala", dodao je.

"Trenutno, pod A, nismo u stanju da držimo korak sa tražnjom i, pod B, sposobnost za proizvodnju tih kritičnih minerala je koncentrisana u jednoj ili dve zemlje", rekao je čelnik IEA, preneo je Rojters.

On nije saopštio detalje ali je rekao da je program bio "inspirisan našim mehanizmom za bezbednost nafte" kojim se od članica organizacije traži da imaju rezerve nafte za 90 dana za slučaj prekida globalnih isporuka.

Kina je inače vodeći proizvođač 30 od 50 kritičnih minerala i vodeći je svetski proizvođač i prerađivač retkih minerala (retka zemlja).

Ta zemlja je 2023. uvela ograničenja izvoza galijuma i germanijuma i nekih vrsta grafita nastojeći da zaštiti dominaciju u sektoru strateških metala.

Potez IEA stiže u trenutku kada zemlje pojačavaju napore da smanje emisije, što zahteva isporuke kritičnih minerala poput litijuma, bakra, nikla, kobalta, mangana i grafita za baterije i retkih elemenata za vetro-turbine i električna vozila, piše Rojters.

Nova tražnja podstakla je bojazni oko kolebljivosti cena i bezbednosti isporuka i IEA je upozorila da i u elektrifikovanom, obnovljivim izvorima bogatom energetskom sistemu geopolitika ostaje ključno pitanje.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay.com