Autohtoni narodi Novog Zelanda i ostrva Polinezije pokrenuli su neobičnu inicijativu kako da zaštite kitove, koji su za njih svete životinje, i koje smatraju svojim precima - potpisali su sporazum kojim su kitove proglasili za pravna lica koja uživaju zakonsku zaštitu.

Sporazum je nedavno potpisan na Raratongi, najvećem ostrvu Kukovog arhipelaga. Na ceremoniji kojoj su prisustvovali "kralja" Maora i veći broj predstavnika autohtonih stanovnika Kukovih ostrva i Tahitija, potpisana je deklaracija o zaštiti okeana.

Nadaju se da će se inicijativi pridružiti i stanovnici drugih ostrva, i da će ona na kraju dobiti i globalni značaj, a cilj je bolja zaštita kitova širom sveta, piše agencija dpa.   

Autohtoni novozelandski Maori veruju da su kitovi njihovi preci, u njima vide svoje rođake. Legenda kaže da su ih nekada tokom plovidbe okeanima štitili tohora, što je maorska reč za kitove iz južnih mora.

"Zvuk pesme naših predaka postao je slabiji, njihov životni prostor je ugrožen i zato sad moramo da delujemo", rekao je kralj Maora Tuheitija Paki.

"Ne smemo više da zatvaramo oči. Kitovi imaju odlučujuću ulogu za zdravlje našeg celokupnog ekosistema", rekao je lider Maora, dodajući da smanjenje njihove populacije narušava krhku ravnotežu od koje zavisi sav život na Pacifiku. "Moramo da učinimo da spasimo ta veličanstvena bića pre nego što bude prekasno", rekao je Paki.

Velike morske sisare ugrožavaju ne samo klimatske promene, zagađenje, buka i sudari sa brodovima, nego i komercijalni izlov. Ogromni plavi kit, i nešto manji grenlandski kit i zapadnopacifički sivi kit već se smatraju izuzetno ugroženim vrstama kojima u bliskoj budućnosti preti izumiranje.

Istovremeno kitovi su važan faktor u zaštiti od klimatskih promena pošto njihove izlučevine podstiču rast fitoplanktona koji proizvode više od polovine kiseoniika na zemlji, navodi se na sajtu organizacije za zaštitu kitova i delfina (WDC).

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay