Dok se u Japanu zbog starenja populacije menja tražnja pelena sa onih za decu na one za starije, jedna kompanija počela je da prodaje prve u svetu "horizontalno" reciklirane pelene.

Kompanija Juničarm (Unicharm) sa sedištem u u jugozapadnoj prefekturi Kagošima počela je ovog meseca, u saradnji sa lokalnim vlastima, prodaju pelena za decu i odrasle u šoping centrima na ostrvu Kjušo, prenosi Gardijan pisanje japanskog Mainići šimbuna.

"Horizontalno" reciklirano znači da je napravljen isti proizvod, za razliku od uobičajene reciklaže kada nastaje neki drugi proizvod.

Juničarm je saopštio da je koristio tehnologiju sterilizacije, izbeljivanja i dezodorisanja, uključujući ozon, kako bi osigurao da reciklirane pelene budu bez neprijatnih mirisa i bakterija.

Zvaničnik japanske kompanije rekao je za Mainići šimbun da su dobili odobrenje za novi proizvod od stručnjaka za higijenu. Rekao je i da u one udobne kao i obične od kojih se uopšte ne razlikuju.

Reciklirane pelene već se koriste u bolnicama i centrima za negu u Kagošimi od kako su razvijene 2022.

U kompaniji su rekli da su u ponudi i pelene za decu koje su nešto skuplje od onih koje se bacaju, preneo je Gardijan.

U Japanu je demografski trend doveo do pada tražnje pelena za decu dok se kod pelena za starije očekuje dalji rast.

Proizvođač papirnih proizvoda Oji holdings prošlog meseca je saopštio da će kasnije tokom godine prestati da pravi pelene za decu zbog velikog pada tražnje i umesto toga povećati proizvodnju sanitarnih proizvoda za starije.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay.com