Nastojeći da reši problem buke, odnosno da zaštiti "mir i zdravlje" svojih stanovnika, italijanski grad Milano sprema se da zabrani kasne večere i grickalice.

Sa ciljem da suzbije bučne grupe na ulicama zbog kojih građani ne mogu da spavaju, Milano je predložio novi zakon o zabrani  hrane za poneti, uključujući sladoled, picu i piće, od pola sata posle ponoći radnim danom i od 1.30 u dane vikenda i praznika.

Gradska vlada Milana spremila je nacrt zakona koji bi, ako bude usvojen, mogao da stupi na snagu u maju i važi do novembra, preneo je euronews.com dodajući da bi zabrana važila u 12 gradskih distrikta.

Novi zakon neće usrećiti lokalne prodavce koji su navikli da prodaju sladoled do kasno u noć smatrajući to delom italijanske kulture.

Gradonačelnik Milana Đuzepe Sala rekao je nedavno da se "značajan segment stanovništva žali na preteranu buku". Dodao je da je njegov posao da sluša sve građane, "i one koji moraju da rade, i one koji žele da se bave svojim poslom".

"Tražimo balans između društvenosti i zabave,  mira i zdravlja stanovnika i slobodne ekonomske aktivnosti trgovaca i preduzetnika", napisao je na Fejsbuku zamenik gradonačelnika zadužen za bezbednost Marko Graneli.

Građani Milana imaju rok do početka maja da svojim žalbama i sugestijama izmene predloženi zakon, preneo je euronews.com.

Milano je i 2013. pokušao da zabrani prodaju sladoleda kasno noću i reakcije su bile izuzetno negativne.

Povodom novog predloga, predsednik italijanskog udruženja turističkih operatora Lino Stopani rekao je za dnevnik Il Mesađero da problem noćnog života postoji ali da bi zakon samo napravio štetu biznisu.

"Da je do mene, ja bih zabranila prodaju alkohola za poneti u celom centru" (grada), rekla je predsednica jedne od rimskih
opština Lorenca Bonakorsi.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay.com