Evropski komesar Maroš Šefčovič rekao je da su u toku razgovori o poslednjim zakonskim preprekama za sklapanje trgovinskog partnerstva Srbije i EU za snabdevanje litijumom iz Jadra.

Trgovinski sporazum EU i Srbije sprema se već neko vreme a pismo o nameri u vezi jačanja i širenja saradnje u oblasti lanaca vrednosti kritičnih sirovina i električnih vozila potpisano je u septembru.

Kako piše euronews.com, to je jasan znak da su Komisija i Beograd želeli da udruže snage, pod uslovom da se reše izazovi oko ekološkog i društvenog prihvatanja rudarenja.

Na marginama samita o sirovinama prošle nedelje u Briselu, Šefčovič se osvrnuo na "jedinstvenu poziciju" Srbije kada je reč o mineralima pobrojanim u Aktu EU o kritičnim sirovinama (CRMA), poput litijuma visokog kvaliteta za koji je rekao da je "jedan od najboljih u svetu".

"Nadam se da ćemo za kratko vreme moći da finalizujemo tekst Memoranduma o razumevanju", rekao je Šefčovič za Juronjuz i dodao da su trenutno razgovori sa srpskom vladom fokusirani na vađenje, preradu, rafinisanje i upotrebu litijuma.

"Sve što mogu da kažem u ovoj fazi je da postoji pozitivan razvoj. U prošlosti je bilo nekih pravnih pitanja o kojima se sada raspravlja između kompanije i vlade", rekao je evrokomesar.

Iako se evropski komesar nije posebno osvrnuo na operacije Rio Tinta u Srbiji, ta ogromna rudarska kompanija pokušava da obnovi ekološku dozvolu za rad na području Jadra, poznatom po bogatim nalazištima litijuma, nakon što je dozvola opozvana u januaru 2022. posle žestokog protivljenja ekoloških grupa i lokalnih stanovnika.

Šefčovič je rekao da je Evropska komisija u bliskom kontaktu sa vladom Srbije i pomaže joj da osigura da sve procene uticaja na životnu sredinu budu po "najvišim evropskim standardima".

"Nadam se da ćemo videti dalji razvoj tog projekta ali to je, naravno, odluka sprske vlade", rekao je potpredsednik Komisije za Zeleni dogovor, preneo je euronews.com.

Izvršni direktor projekta Jadar u Rio Tintu Čed Bluvit rekao je da će komanija na leto objaviti procenu uticaja na životnu sredinu na 200 strana.

Anglo-australijska grupa saopštila je da trenutno čeka odluku vlade Srbije i izrazila nadu da će nastaviti sa projektom koji, očekuje se, treba da obezbedi 58 tona litijum karbonata godišnje, dovoljno za pogon milion električnih vozila.

"Nemamo šta da krijemo, znamo da ćemo doneti najviše ekološke standarde i podržačemo zajednice koje će doći da nas prate", rekao je Bluvit za Juronjuz.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta