Italijanska premijerka Đorđa Meloni rekla je 26. juna da zabrana prodaje novih automobila na gas i dizel u EU od 2035. "nema smisla" i da će vlada Italije raditi da se to "ispravi".

"Smanjenje zagađujućih emisija je put koji želimo da sledimo ali sa zdravim razumom", rekla je Meloni u italijanskom parlamentu pred samit lidera EU 27-28. juna, preneo je Politiko.

Meloni je rekla da se zelena perspektiva gura po cenu žrtvovanja celokupne proizvodnje i industrijskih sektora, poput automobilske industrije.

Ona je kritikovala meru planiranu za 2035. rekavši da će "osuditi (Evropu) na nove strateške zavisnosti, kao što su kineska električna vozila".

"Tvrditi nešto drugo jednostavno je bilo ideološko ludilo i radićemo da to ispravimo", istakla je premijerka, preneo je briselski portal.

Meloni je rekla da smanjenje zagađenja ne treba raditi "na štetu ekonomske i socijalne održivosti, već odbrane i promovisanja evropske proizvodnje i zaštite desetina hiljada radnih mesta".

Italijanska premijerka je obećala da će "preispitati većinu ideoloških pravila u okviru Zelenog dogovora i obezbediti tehnološku neutralnost".

"Niko nikada nije negirao da električna vozila mogu da budu deo rešenja za dekarbonizaciju transporta", rekla je Meloni.

"Želimo da zaštitimo prirodu sa ljudima u njoj", takođe je rekla napominjući da se "poslednjih godina dešavalo suprotno i da su se aktivnosti ljudi prečesto smatrale štetnim za prirodu".

Zabrana prodaje novih vozila na gas i dizel od 2035. odobrena je 2023. ali je bila tema i ovogodišnjih evropskih izbora.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP