Vlada slovačkog premijera Roberta Fica razmatra da preusmeri 300 miliona evra iz plana za oporavak u izgradnju podzemnog skladišta ugljen dioksida (CO2).

Sredstva iz plana rasta EU, koja mora da odobri Evropska komisija i koja treba da budu potrošena do 2026, prvobitno su bila namenjena unapređenjima čiji je cilj da slovačka industrija postane više ekološka.

Euraktiv Slovačka piše da ministarstvo za životnu sredinu, sa ministarstvom ekonomije, namerava da objavi poziv za projekat smanjenja industrijske emisije i za to iskoristi 300 miliona evra iz Plana za oporavak i otpornost.

Sredstva su prvobitno bila namenjena američkoj čeličani u Košicama ali je promena vlasništva zaustavila investiciju. Pošto sva ulaganja iz plana za oporavak moraju da budu završena do 2026, vlada mora hitno da nađe alternativno rešenje kako ne bi izgubila sredstva.

Ministar životne sredine Tomaš Taraba nedavno je rekao da je Slovačka dobila zeleno svetlo Komisije da raspiše novi poziv za predloge za industrijske kompanije. Vlada će razmotiti predložene projekte u roku od mesec dana, preneo je euractiv.sk.

Ako ne bude dovoljno predloženih projekata, ministarstvo ima rezervni plan koji bi "mogao pomoći u ispunjavanju, čak i premašivanju klimatskih ciljeva". To bi uključivalo hvatanje emisije CO2 iz slovačkih fabrika i njegovo skladištenje pod zemljom, u procesu poznatom kao hvatanje i skladištenje ugljenika (CCS).

Tehnologija hvatanja ugljenika je način za smanjenje emisije iz energetskih ili industrijskih postrojenja izdvajanjem CO2 od ostalih gasova. Ugljenik se hvata pre nego što uđe u atmosferu a zatim se trajno skladišti pod zemljom ili koristi za proizvodnju betona ili hemikalija.

Prema Tarabi, glavna prednost tog rešenja je što Slovačka "ne bi morala da vrši pritisak na svoja već moderna industrijska postrojenja da ulažu u smanjenje emisije i promene tehnologiju proizvodnje kako bi ostala konkurentna".

Vlada se nada da će studijom izvodljivosti opravdati projekat u Evropskoj komisiji. Uspeh nije garantovan, piše Euraktiv Slovačka.

Inače, slovački plan oporavka je ophrvan problemima - bilo je nekoliko propusta, što je ugrozilo isplatu milijardi evra, a Komisija je suspendovala procenu četvrtog zahteva Slovačke za isplatu dostavljenog u decembru.

Mada je procena nastavljena u junu, nakon što je slovačka vlada delom ispunila nekoliko uslova, kašnjenje je hronično.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay.com