U data centrima u Irskoj je 2023. godine potrošeno više električne energije nego u svim domaćinstvima u gradovima. Ti podaci izazivaju zabrinutost da bi rast potražnje za obradom podataka, usled razvoja veštačke inteligencije, mogao da dovede u pitanje postizanje klimatskih ciljeva.

Prema zvaničnim podacima irske statističke agencije, data centri su potrošili 21% električne energije, što je za petinu više nego godinu dana ranije.

To je prvi put da su data centri potrošili više struje nego sva gradska domaćinstva, čiji je udeo u ukupno potrošenoj energiji 2023. bio 18%, prenosi Gardijan.

U Irskoj su, zbog njene politike niskog korporativnog poreza, smeštena evropska sedišta brojnih multinacionalnih tehnoloških kompanija, uključujući gigante kao što su Gugl, Epl i Fejsbuk.

Stručnjaci su zabrinuti da bi iznenadni rast potražnje za električnom energijom, izazvan sve većim brojem data centara, mogao da osujeti dostizanje klimatskih ciljeva u Irskoj i širom Evrope.

Gugl je ranije ovog meseca saopštio da bi zbog svojih data centara mogao da odloži zelene ciljeve, pošto je prošle godine povećao ukupne emisije za 48% u odnosu na 2019.

Porast potražnje za obradom podataka, podstaknut nedavnim probojem u veštačkoj inteligenciji, mogao bi da dovede do toga da data centri u Irskoj troše oko 31% električne energije u naredne tri godine, prema Nacionalnom energetskom i klimatskom planu.

Time bi bila premašena potražnja za električnom energijom u urbanim i ruralnim domaćinstvima Irske, koji su 2023. zajedno činili 28% ukupne potražnje za strujom.

To bi takođe stvorilo pritisak na tehnološke kompanije da više ulažu u razvoj sopstvenih izvora obnovljive energije.

Irska je prošle godine više od 50% električne energije proizvela iz fosilnih goriva, od čega je 45% proizvedeno u gasnim postrojenjima, a ostatak sagorevanjem uglja, treseta ili nafte.

Energija vetra je u proizvodnji električne energije imala udeo od 34,6%, a solarna energija 1,2%.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay.com