Grupa klimatskih aktivista Poslednja generacija objavila je da će prestati sa protestima i aktivnostima u Austriji jer ne vidi šansu da utiče na vladu.

"Ne vidimo više nikakve izglede za uspeh", naveo je u saopšenju austrijski ogranak te radikalne klimatske organizacije.

Kako su dodali, austrijska vlada je u poslednje dve godine pokazala "potpunu nekompetentnost", preneo je Politiko.

Poslednja generacija tvrdi da je Austrija izabrala da ostane neupućena u pogledu korišćenja fosilnih goriva i time prihvatila  odgovornost (zajedno sa ostalima) za smrt ljudi od zagrevanja planete i ekološkog sloma.

Grupa je bila aktivna u Austriji od 2022. Organizovala je brojne proteste i akcije, uključujući blokade puteva, sukobljavanje sa policijom, ležanje na ulicama.

Kancelar Karl Nehamer pozdravio je odluku Poslednje generacije da napusti Austriju. "Dobro je da je ta glupost gotova", napisao je Nehamer na platformi Iks.

Nehamer je prošle godine nazvao proteste grupe ekstremističkim i uporedio ih sa pokretima krajnje desnice.

Austrija inače, kao i većina članica EU, zaostaje sa dostizanjem klimatskih ciljeva.

Trenutno protiv Beča Evropska komisija vodi postupak jer nije dostavio nacrt Nacionalnog energetskog i klimatskog plana, ključnog dokumenta kojim zvaničnici treba da pokažu kako će uticati na smanjenje udela njihove zemlje u štetnim emisijama bloka, odnosno kako će doprineti ispunjavanju ciljeva za 2030.

Grupa Poslednja generacija izrazila je žaljenje zbog napuštanja Austrije ali i nadu da će se pojaviti nove mogućnosti. Navodi se i da će se njihov otpor nastaviti, ali nije precizirano kako.

Poslednjih godina klimatski aktivisti širom Evrope suočavali su se sa pojačanim vladinim akcijama u vidu zabrana, kazni, zatvora.

Nekim klimatskim aktivistima iz grupe i dalje prete visoke novčane kazne i pravni troškovi, saopštila je Poslednja generacija.

Protesti te grupe širom Evrope, poput blokada ulica i aerodroma, privukli su veliku pažnju.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: EK