Kečap će biti još jedna žrtva globalnog otopljavanja jer visoke temperature ubijaju rod paradajza. Zato kompanija Kraft Hajnc investira milione dolara u istraživanja paradajza koji može da izdrži klimatsku krizu.

Hajnc kečap još nije u opasnosti ali Kalifornija, gde raste paradajz za američku proizvodnju kečapa, beleži najtoplije leto do sada. U Kaliforniji se proizvodi više od 90% američkog paradajza koji se koristi u sosovima i pastama.

Kraft Hajnc proizvodi 660 miliona boca kečapa godišnje od čega 300 miliona u Americi.

Burger king i Mekdonalds u Indiji 2023. su izbacili paradajz iz menija i napravili burger bez paradajza, kao i američki lanac koji služi sendviče Sabvej. To se dogodilo zbog onoga što su nazvali "sezonskim" i pitanjima "kvaliteta", naime zbog toplotnih talasa i napada štetočina, preneo je bne IntelliNews.

"Zbog nepredvidivosti u pogledu kvaliteta i isporuke paradajza, nismo u mogućnosti da ga dodajemo u hranu... trudimo se da vratimo paradajz u naše burgere", pisalo je u obaveštenju u objektu Burger kinga u Nju Delhiju.

Klimatske promene za posledicu imaju manji prinos i veće troškove proizvodnje. Naime, biljka paradajza ne može da cveta kako treba kada je temperatura previsoka.

"Ono što je novo ove godine, jeste produžena toplota tokom perioda cvetanja", rekao je nedavno za Blumberg potpredsednik Krafta za poljoprivredu i održivost Patrik Šeridan.

Inače, najveći svetski proizvođač paradajza je Kina sa udelom od gotovo 37% u globalnoj proizvodnji u 2024. Slede Indija, Turska, EU i SAD i tih pet vodećih proizvođača zajedno daju oko 70% svetske produkcije.

U istraživačkom centru HajncSid u Kaliforniji Kraft Hajnc radi na razvoju "savršenog paradajza za kečap" i u  poslednjih pet godina potrošeni su milioni dolara na paradajz zaštićen od klimatskih promena.

Bajer, takođe u Kaliforniji, istražuje paradajz otporan na sušu. Tejlor Andersen iz te kompanije rekao je za Vol strit džornal da dolazi dan kada neće biti dovoljno vode za potrebe poljoprivrede.

Sa pogoršavanjem klimatske krize, kompanije koje se bave semenskim materijalom, kao Bajer, žurno rade na otpornijim kulturama. Prema Andersonovim rečima, to uključuje pirinač i soju kojima treba manje vode, kukuruz otporniji na vetrove i hemikalije za borbu protiv štetočina u toplijoj klimi.

Proizvođač pesticida Sindženta čak je razvila novi na štetočine otporan kupus za poljoprivrednike u Evropi da odbrane rod od insekata i bolesti koje se zbog klimatskih promena šire iz Afrike, preneo je bne IntelliNews.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay.com