Španska socijalistkinja Tereza Ribera vodeći je kandidat za novog evropskog komesara za klimu i životnu sredinu nakon što su Zeleni i socijalisti u Evropskom parlamentu najavili da će je podržati.

Te dve grupe, pošto su podržale drugi mandat Ursule fon der Lajen na čelu Evropske komisije, od nje zauzvrat očekuju ambicioznog komesara za zelenu agendu.

Uniji je potreban evrokomesar koji je snažan zagovornik smanjenja štetnih emisija, borbe protiv klimatskih promena i zaštite životne sredine ali kritičari kažu da planovi u tim oblastima slabe konkurentnost EU.

Ribera, trenutno zamenica španskog premijera i ministarka za ekološku tranziciju, tvrdi da njeni rezultati pokazuju da ekonomski rast i zelene mere mogu da idu zajedno ako se biznisu i domaćinstvima da podrška.

"Prava kombinacija socijalne i zelene agende je najbolji način da se pokaže da možemo da obezbedimo dugotrajne ekonomske performanse i održivost i privučemo nove investicije i inovacije", rekla je Ribera za Fajnenšel tajms.

Zelena tranzicija je ključna da se osigura da EU može da "iskoristi mogućnosti" a ne samo da sledi druge, rekla je Ribera dodajuči da to znači "pošteniji i otvoreniji razgovor sa zainteresovanim stranama" i "pristup odozdo prema gore".

Ribera je već dugo ekolog i savetovala je Svetski ekonomski forum i UN o klimatskim pitanjima.

Ona je rekla i da je Brisel trebalo da uradi više da poveća podršku zelenim politikama od 2019, kada je EU usvojila Zeleni dogovor.

Ponavljajući reči Fon der Lajen, španska ministarka je rekla da naredna faza klimatskih planova EU zahteva promenu u načinu na koji Brisel govori o svojim ambicijama. Kako je dodala, potreban je manje ideološki a više pragmatični pristup.

Fajnenšel tajms piše da Riberi neki zameraju to kako je radila za vreme energetske krize EU nakon agresije Rusije na Ukrajinu. Oni kažu da je Ribera bila "suviše aktivistička i suviče socijalistička".

Zameraju joj i uvođenje oštrih mera proitv zagađenja za koje je industrija rekla da je teško sprovoditi ih.

Takođe je direktor španske energetske kompanije Iberdrola Injacio Galan ranije kritikovao špansku vladu zbog cena struje na šta je Ribera odgovorila da Galan "uvek brani interese i profit svojih akcionara".

Galan je nedavno rekao za Fajnenšel tajms da je Ribera, za 20 godina koliko je zna, "uvek pokazivala punu posvećenost održivosti i zelenoj agendi".

Ribera je inače predvodila kampanju španske Socijalističke partije na ovogodišnjim evropskim izborima i Madrid očekuje potvrdu njene nominacije za evrokomesara do 30. avgusta.

Novi komesar za životnu sredinu nadgledaće sprovođenje više od 70 zakona koje su kreatori politike već usaglasili sa ciljem da se do 2030. emisije gasova sa efektima staklene bašte u EU smanje za 55% u odnosu na nivo iz 1990.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: EC - Audiovisual Service /Oscar del Pozo