Jedno neprofitno udruženje iz Salenta pozvalo je ljude da usvoje drvo masline i tako pomognu obnavljanju maslinjaka i istovremeno sebi obezbede kvalitetno maslinovo ulje.

U poslednjih pet godina bakterija ksilela (Xylella) uništila je više od 21 milion stabala masline na poluostrvu  Salento u italijanskoj regiji Apulija.

Time su propale godine rada hiljada poljoprivrednika Salenta, kao i glavni izvor kompenzovanja CO2, navodi se na sajtu udruženja Oilivami koje omogućava usvajanje stabla masline na korist i odgajivača i kupaca maslinovog ulja.

Olivami navodi da je reč o novom obliku održivog i participativnog uzgoja maslina koji ljudima omogućava da usvoje jedno ili više stabala masline iz Salenta i tako podrže pošumljavanje i dobiju ekstra devičansko ulje sa sertifikovanim poreklom i kvalitetom.

U ponudi su četiri paketa a cena ide od 32 do gotovo 1.270 evra, objavljeno je na sajtu udruženja Oilivami.

Najjeftiniji paket (osnovni) podrazumeva sadnju jednog drveta masline koje će apsorbovati 600 kilograma CO2 godišnje. Usvojitelj će dobijati po litar maslinovog ulja u prve tri godine, zatim litar i po u četvrtoj i petoj i po dva litra od šeste godine.

Najskuplji paket (platinum) podrazumeva sadnju 50 stabala i najpre po 50 litara maslinovog ulja a od šeste  godine po 150 litara.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay.com