Evropska unija izgleda neće ispuniti cilj da do 2030. godine četvrtinu poljoprivrednog zemljišta koristi za organsku proizvodnju zbog slabe podrške tom sektoru, prema proceni Evropskog revizorskog suda (ECA).

U novom izveštaju ECA se navodi da evropske politike i strategije imaju rupe i nedoslednosti i izražava se sumnja u efikasnost podrške organskom sektoru.

"Čini se da je cilj od 25% organski obrađivanog zemljišta do 2030. nedostižan", ocenili su evropski revizori, upozorivši da bi za postizanje cilja trebalo da se udvostruči usvajanje prakse organske proizvodnje.

Organska poljoprivreda je suštinska komponenta strategije EU "od polja do stola" (from farm to fork) i ima važnu ulogu u ispunjavanju ambicioznih ekoloških i klimatskih ciljeva EU.

"Sadašnja strategija ima značajne nedostatke i ne postoje ni vizija ni ciljevi za organski sektor posle 2030. godine. Zahvaljujući milijardama evra koje EU obezbeđuje godišnje povećala se površina zemlje koja je pod organskim uzgojem, ali se premalo pažnje daje zahtevima i potrebama sektora", navodi se u izveštaju objavljenom na Evropski dan organske poljoprivrede, 23. septembra.

U saopštenju ECA se podseća da su od 2014. do 2022, evropski poljorivrednici dobili oko 12 milijardi evra podrške u okviru Zajedničke poljoprivredne politike (CAP) za prelazak na organsku poljoprivredu ili održavanje prakse organske poljoprivrede, a da je planirano još gotovo 15 milijardi evra do 2027.

Međutim, prelazak na organsku poljoprivredu značajno varira među članicama, od manje od 5% poljoprivredne površine u Holandiji, Poljskoj, Bugarskoj, Irskoj i Malti, do više od 25% u Austriji.

Članica ECA odgovorna za reviziju Keit Pentus-Rosimanus izjavila je da za dugoročan uspeh nije dovoljno samo se fokusirati na povećanje površine zemlje na kojoj se gaje organski proizvodi.

"Potrebno je više podržati sektor kao celinu, razvijanjem tržišta i podsticanjem proizvodnje. U suprotnom, rizikujemo da napravimo neuravnotežen sistem koji potpuno zavisi od fondova EU, umesto uspešnu industriju koju podstiču informisani potrošači", rekla je ona.

U saopštenju ECA se navodi da je 2022. godine organska proizvodnja bila zastupljena na 17 miliona hektara, što je 10.5% ukupno korišćenog poljoprivednog zemljišta. Dodaje se da je organska proizvodnja veoma malo tržište, koje ne čini više od 4% ukupnog tržišta hrane u EU.

Evropski revizori su ocenili da akcioni plan EU za organski sektor nema adekvatne ni merljive ciljeve, niti način da meri napredak, kao i da nedostaje strateška vizija nakon 2030. koja će obezbediti stabilnost i dugoročnu perspektivu koja je potrebna za razvoj sektora.

Evropska komisija je u odgovoru na izveštaj navela da je prerano za procene da li će cilj biti ispunjen, preneo je Euraktiv.

"Takva procena je prilično zastarela i nepotpuna, imajući u vidu da ne uzima u obzir nedavna dešavanja u okviru sadašnje Zajedničke poljoprivredne politike", rekao je portparol Komisije Olof Gil u imejlu, dodajući da je "dugoročni trend pozitivan" ikao je inflacija uticala na tražnju.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay.com