Švedska kompanija Nortvolt, vodeći evropski proizvođač baterija, objavila je da će smanjiti radnu snagu u Švedskoj za četvrtinu, odnosno 1.600 ljudi, jer je tražnja pala zbog usporavanja prodaje električnih vozila.

Najveći deo radnih mesta je u Šelefteu, gde je projekat širenja gigafabrike koji je trebalo da doda 30 gigavata godišnjeg kapaciteta proizvodnje ćelija. Projekat je obustavljen, saopštila je kompanija, preneo je briselski portal Politiko.

Takođe Nortvolt smanjuje operacije u svom istraživačkom i razvojnom centru u Vesterosu.

"Odluke koje donosimo su teške ali potrebne za budućnost Nortvolta", naveo je u saopštenju direktor kompanije Peter Karlson.

Najavljeno otpuštanje je udarac za industrijsku strategiju Evrope koja želi da očuva svoju poziciju lidera u automobilskoj industriji.

Evropska komisija, kako se navodi, utrkivala se da sa trećim zemljama potpiše sporazume kako bi obezbedila kritične sirovine za baterije za električna vozila.

Nortvolt je vodeći snabdevač proizvođača automobila u bloku baterijma, u borbi protiv kineskih džinova CATL i BYD, zajedno sa dugogodišnjim proizvođačima Panasonikom i Samsungom.

Međutim, proizvođači kola imaju probelm sa usporenom prodajom električnih vozila pa su porudžbine kod Nortvolta smanjene, prenosi Politiko.

BMW je prethodno otkazao porudžbinu baterija za električna vozila, što je pokrenulo krizu u kompanji. Folksvagen je pak najveći akcionar Nortvolta ali se bori sa sopstevnim finansijskim problemima.

Uprkos smanjenju radne snage, Nortvolt je fokusiran na svoj cilj da izgradi evropsku bazu za proizvodnju baterija, prenosi portal siliconcanals.com.

Cilj kompanije je da kreira snažniju osnovu za budući rast i industrijski razvoj u Evropi sužavanjem neposrednog fokusa i koncentrisanjem resursa na povećanje proizvodnje ćelija.

"Odlučni smo da prevaziđemo izazove sa kojima se suočavamo i izađemo jači dok nastavljamo da našim radom doprinosimo održivijem društvu", rekao je Karlson, preneo je siliconcanals.com.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay.com