Jedan broj supermarketa počeo je na jugu Nemačke da prodaje kvalitetna vina u povratnim flašama od 0.75 litara, a postoje naznake da bi tu ekološki i ekonomski korisnu praksu mogli da prihvate i drugi maloprodajni lanci.

Vino u povratnim flašama za sada se prodaju u pojedinim samoposlugama trgovačkog lanca Edeka u pokrajini Baden-Virtemberg, kao i u malim prodavnicama pića na jugu zemlje i trgovinama organske hrane širom Nemačke.

Ideja je potekla od Udruženja vinogradara koje okuplja 13 proizvođača sa vinogradima ukupne površine 5.200 hektara. Ukupno 37 sorti vina može se kupiti u takvim flašama uz kauciju od 25 evrocenti.

Prema rečima šefa udruženja, vraćene flaše za višekratnu upotrebu mogu ponovo da se pune i do 50 puta.

Prema navodima udruženja, postepena zamena jednokratnih flaša onim koje se mogu vratiti prodavcu štedi resurse, energiju i doprinosi stvaranju manje otpada.

Dodaje se i da vraćanje prazne ambalaže vezuje kupce za određene prodavnice, ali i doprinosi očuvanju vinske kulture u Nemačkoj.

Udruženje je saopštilo da je interesovanje izrazio još jedan veliki lanac samoposluga, ali nije navelo koji. Lanac Aldi je saopštio da sa zanimanjem prati razvoj, kao i Rewe, dok lanci Lidl i Kaufland nisu odgovorili na pitanje novinara.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay