Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je da EU očekuje da se sve zemlje koje teže članstvu u Uniji pridruže sankcijama protiv Rusije i dodao da je to pitanje važan deo u njegovom izveštaju o Srbiji.

Bilčik je u intervjuu za Kosovo onlajn rekao da restriktivne mere protiv Rusije "nisu simboličan potez, nego veoma važan", i dodao da EU očekuje da se sve zemlje pridruže "što je pre moguće".

"I to je prilika za novu izabranu Skupštinu i buduću Vladu Srbije. Razumemo da su bili izbori i da je potrebno vremena, ali ovo pitanje neće nestati sa stola, nego će ostati i već je važan deo u mom izveštaju o Srbiji o kojem će se raspravljati u junu i julu. Naravno, zavisno od toga šta će Srbija uraditi, jezik i zaključci u izveštaju mogu biti veoma različiti do jula", kazao je Bilčik.

Naveo je da je usaglašavanje sa spoljnom politikom EU "krucijalni deo" za napredak u pristupnim pregovorima sa EU i dodao da "ne postoji specifičan datum za Srbiju za uvođenje restriktivnih mera Rusiji".

"Ali poenta je da postoji nova politička dinamika, a pričanje o datumima je propuštanje poente. Poenta je da svi u EU gledaju šta se dešava na Zapadnom Balkanu i pitanje je da li zemlje zaista rade zajedno s nama da nam pomognu da se suočimo i odbranimo od ruske agresije, jer se Ukrajnici bore i za nas u Evropi i bore se za evropsku budućnost Zapadnog Balkana", rekao je Bilčik.

On je kazao da Srbija "ima priliku da bude evropski lider u regionu", ali da "mora da napravi neke važne izbore, i kada je u pitanju dijalog sa Prištinom, ali i kako da stane rame uz rame sa EU kada je u pitanju ruska agresija".

Bilčik je naveo da ne vidi alternativu dijalogu Beogradu i Prištine, da "ceni sve korake" koje je Beograd učinio, i da je posle kosovskih izbora "problem mnogo više u rukama" vlade Kosova.

"Nadam se da svi u regionu razumeju da nema vremena niti mesta da se igraju sa vatrom. Imamo rat u Evropi, ruska agresija je stvarna, civili umiru kao rezultat brutalnog napada Rusije na Ukrajinu, i Balkan je uvek potencijalno ekspolozivan sa ruskim prisustvom i uticajem u regionu", rekao je Bilčik.

On je izrazio uverenje da je "budućnost Srbije evropska, a ne ruska ili kineska", navodeći da "u tom smislu vidi priliku da se ubrza dijalog, ali i da se pomogne Srbiji da napravi korake da ne bude zavisna od Rusije".

"U ovom trenutku je teško sedeti na nekoliko stolica istovremeno. Evropska stolica jednostavno nije kompatibilna sa Rusijom (predsednika Vladimira) Putina i u ovom svetlu vidim mogućnosti za dijalog i on može da krene napred, što bi bilo dobro za Beograd i region. Preuzete obaveze od obe strane u dijalogu moraju da budu primenjene i ispunjene", kazao je.

Po pitanju zahteva Kosova za ulazak u Savet Evrope, Bilčik je naveo da "ne pomažu koraci koji podrivaju prethodne sporazume ili dijalog".

"Mislim da ne pomažu bilo koji jednostrani koraci u pravcu koji ne ide u korist dijalogu Beograda i Prištine i zato sam zabrinut da dijalog možda ne ide napred nego nazad, a to je nešto što svi želimo da sprečimo. Potrebno je državničko ponašanje u regionu o ovim pitanjima i nadam se da ovo shvataju u Beogradu i Prištini. To je sve što ću reći o ovom apliciranju, ne mislim da neki koraci pomažu onome što je ključno, a to je dijalog", dodao je Bilčik.

Izvor: Beta

Foto: Beta