Visoki predstavnik EU Žozep Borel izjavio je 14. novembra da je Zapadni Balkan sada suočen s "najozbiljnijom i najopasnijom krizom od 2013. godine" i naglasio da EU smatra da Beograd i Priština "moraju pokazati spremnost da se ta opasna napetost smanji".

Borel je po završetku zasedanja šefova diplomatija EU saopštio da će na rešavanju krize početi da rade glavni pregovarači u dijalogu Beograda i Prištine, i da kosovski predstavnici već dolaze u Brisel.

Po njegovim rečima, kosovski Srbi treba da se vrate u institucije, a vlasti u Prištini da "pokažu savitljivost oko automobilskih tablica i rade neodložno na primeni sporazuma o Zajednici srpskih opština".

"Ja sam spreman da sazovem vođe dve strane ako pregovarači ostvare napredak o praktičnim rešenjima za pitanje isticanja roka za automobilske tablice 21. novembra, inače ćemo se suočiti s opasnom situacijom", istakao je Borel.

On je upozorio da vakuum posle povlačenja srpskih policajaca, sudija i drugih predstavnika iz institucija na severu Kosova može stvoriti opasnu situaciju.

Borel je šefove diplomatija izvestio o razgovorima sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem ovog vikenda u Parizu, "s ciljem da se u odnosima Kosova i Srbije izbegnu nepotrebna i kontraproduktivna zaoštravanja koja poprimaju veoma, veoma opasne razmere".

"Obe strane moraju hitno naći rešenja da se nađe izlaz i smanji napetost i ni za jednu stranu nije dopustivo da krši ili se oglušuje o svoje obaveze iz dijaloga", ukazao je visoki zvaničnik Unije.

Ruska agresija na Ukrajinu nanosi štetu Zapadnom Balkanu i zato Evropska unija ojačava svoje angažovanje, jer dodao je Borel, Zapadni Balkan ostaje strateški prioritet i budućnost regiona je u EU.

To je i poruka Unije uoči predstojećeg samita EU-Zapadni Balkan 6. decembra.

Evropski plan za Kosovo od dve stranice Priština i Beograd nisu odbili

Strukturni plan EU za normalizaciju odnosa i uklanjanje stalnih kriza između Beograda i Prištine, koji su snažno podržale Nemačka i Francuska, dve strane nisu odbile mada ga još nisu prihvatile, izjavio je Borel.

On je rekao da "strukturni plan EU" vodi tome da se prevaziđe dosadašnje stanje stalnih novih kriza i da se "ide na traženje dubokih rešenja i na sprečavanje kriza".

"Ne mogu ići u pojedinosti, ali to su samo dve stranice (Strukturnog plana EU) i smernice za rešenja koja ne zavise od svakodnevnih kriza", zaključio je on.

Zamoljen da objasni da li njegova ranija poruka da Priština mora usaglasiti svoje poteze oko automobilskih tablica s prethodnim sporazumima znači da kosovske vlasti krše sporazum i da li treba da to odlože, Borel je uzvratio da "svi moraju da se usaglase sa ranije postignutim sporazumima".

"I besmisleno je raditi na novim sporazumima ako pređašnji nisu privaćeni i sprovedeni", istakao je Borel i ukazao na to da je Srbija napravila napredak oko ličnih karata i automobilskih tablica.

Borel je takođe ukazao i na važnost sporazuma o Zajednici srpskih opština.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP