Ministarka spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon izjavila je 20. decembra u Beogradu da je bilateralna saradnja njene države sa Srbijom "tradicionalno veoma dobra". Fajon je ponudila stručnu i političku pomoć u pristupnim pregovorima Srbije.

U razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Fajon je istakla da je Slovenija pozitivno orijentisana u pogledu evropskog puta kako Srbije, tako i celog regiona Zapadnog Balkana.

"U interesu obe zemlje je da nastavimo dobru bilateralnu saradnju i razvijamo ekonomske odnose. Uvek možete da računate na našu podršku evropskim integracijama", rekla je Fajon.

Predsednik Srbije istakao je da su spoljnopolitičke aktivnosti Srbije snažno fokusirane na unapređenje regionalne saradnje, te da je za Srbiju očuvanje stabilnosti u regionu od ključnog interesa.

Zahvalio je Fajon na snažnoj i kontinuiranoj podršci koju Slovenija pruža Srbiji u procesu evropskih integracija kako na političkom nivou, tako i kroz brojne programe obuka, razvojnu i ekspertsku pomoć, dodajući da je važno da se regionu pruži podsticaj i ohrabrenje na evropskom putu.

Vučić je istakao da je Srbija zadovoljna postojećim nivoom bilateralnih odnosa, saopšteno je iz Predsedništva Srbije.

Imajući u vidu da je Slovenija jedan od najznačajnijih ekonomskih partnera Srbije, kada su u pitanju spoljnotrgovinska razmena i investiciona saradnja, Vučić i Fajon su ukazali na mogućnost za njeno intenziviranje, stoji u saopštenju.

Razgovarali su i o situaciji na Kosovu, a Vučić je istako da je Beograd potpuno posvećen dijalogu uz posredovanje EU i pronalaženju kompromisnih rešenja, naglasivši da se Srbija zalaže za poštovanje osnovnih načela međunarodnog prava i pravno obavezujuće rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244.

Ministarka spoljnih poslova Slovenije sastala se i sa premijerkom Anom Brnabić i šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem.

Fajon je u razgovoru sa Brnabić rekla da je ključno smiriti situaciju na Kosovu i obezbediti normalne uslove za život ljudi.

Nakon sastanka sa srpskim kolegom, Fajon je rekla da Slovenija želi da se Srbija što pre približi EU i napreduje u oblasti usklađivanja sa zajedničkom spoljno-bezbednosnom politikom EU.

Kako je objavljeno na Tviteru Ministarstva spoljnih poslova Slovenije, ona je ponudila stručnu i političku pomoć u pristupnim pregovorima Srbije.

Izvor: Beta

Foto: Beta/Vlada Srbije/SLOBODAN MILJEVIC