U zajedničkom mišljenju Venecijanske komisije Saveta Evrope i Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) navodi se da Srbija treba da osigura efikasni monitoring medija, nadzor finansiranja i da spreči zlouptrebu državnih resursa tokom izborne kampanje.

U mišljenju o ustavno-pravnim okvirima za funkcionisanje demokratskih institucija u Srbiji, u segmetnu izbornog prava i izborne administracije, navodi se da je najnoviji proces izmene izbornog zakonodavstva bio "generalno inkluzivan", ali da je donet manje od dva meseca pre izbora.

"Kako bi se izbeglo kasno usvajanje amandmana u budućnosti, preporučuje se da srpske vlasti procenjuju izborni okvir posle svakih izbora i da, kada je potrebno, uspostave sistem pripreme, konsultacija i usvajanja amandmana izbornog zakonodavstva mnogo pre narednih izbora", saopštio je Savet Evrope.

Venecijanska komisija i ODIHR predlažu jačanje profesionalnosti i stručnosti članova izborne administracije.

"U mišljenju se preporučuje obezbeđivanje efikasnog praćenja medija u okruženju kojim dominira većina", navodi se u saopštenju.

Takođe se ukazuje na potrebu unapređenja mehanizma nadzora finansiranja kampanje i smanjenja ograničenje za donacije.

"Preporučuje se preduzimanje sveobuhtanih mera za sprečavanje zloupotrebe službenih i državnih resursa", dodaje se.

U mišljenju se navodi i da treba razmotriti mere za promovisanje unutarpartijske demokratije i omogućavanje participacije koja nije neopravdano ograničena na partijsko rukovodstvo.

Pored ovih preporuka, Venecijanska komisija je objavila još dva mišljenja o Srbiji, koja su usvojena na plenarnoj sednici u decembru.

Na zahtev ministarke pravde Srbije Maje Popović, objavljeno je mišljenje o dva nacrta zakona za sprovođenje ustavnih amandmana o tužilaštvu i novo mišljenje o tri nacrta zakona za primenu amandmana u oblasti pravosuđa.

Venecijanska komisija je ponovila da nedavni ustavni amandmani "imaju potencijal da donesu značajne pozitivne promene u sudskom pravosuđu i tužilaštvu".

Komisija je pohvalila Ministarstvo pravde za rad na pripremi paketa zakona i ohrabila srpske vlasti da nastave sa javnim konsultacijama "u istom duhu inkluzivnosti i transparentnosti".

"Komisija ipak ponavlja da zaista uspešna reforma pravosuđa i tužilaštva zahteva da se preduzmu nezakonodavne mere posle usvajanja tih zakonskih izmena. U tom smislu, usvajanje ovih zakonskih izmena predstavlja suštinski, ali ne i poslednji korak u tom procesu", navodi se u saopštenju.

Kada je u pitanju tužilaštvo, Komisija je navela da je neophodno izbeći da svi članovi Visokog saveta tužilaštva koje bira Narodna skupština (istaknuti pravnici) budu povezani sa političkom većinom.

Komisija je pozdravila predlog srpskih vlasti da kvalifikovana većina skupštinskog Odbora za pravosuđe napravi uži izbor kandidata za članove Saveta koje bira Skuština i da se pojačaju kriterijumi nepodobnosti za kandidate.

"Venecijanska komisija je upozorila na strukturnu upotrebu upražnjenih radnih mesta u tužilaštvu", dodaje se u saopštenju.

Što se tiče pravosuđa, Komisija je navela da je znatan broj preporuka iz mišljenja iz oktobra usvojen, pre svega preporuka o zajedničkom usvajanju Poslovnika Visokog saveta sudstva i Ministarstva pravde, o ukidanju ovlašćenja ministra pravde da predlaže kandidate za sudije porotnike, o sužavanju liste diciplinskih prestupa i uvođenju eksplicitne zabrane da se sudije smatraju odgovornim za strukturne probleme i o preciznijem opisu osnova za prestanak mandata članu Visokog saveta sudstva.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Council of Europe