Ministri unutrašnjih poslova i odbrane Bratislav Gašić i Miloš Vučićević naložili su podizanje pune borbene gotovosti svih jedinica MUP i Vojske Srbije po naređenju predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

"Shodno naređenju predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske i oružanih snaga Srbije Aleksandra Vučića, naložio sam podizanje pune borbene gotovosti svih jedinica MUP, Žandarmerije, SAJ i Policijske brigade, koliko odmah da se stave pod komandu načelnika generalštaba i posednu položaje predviđene operativnim planom", naveo je Gašić u pisanoj izjavi 26. decembra u večernjim satima.

Vučević je kazao da je Vučić, kao vrhovni komandant, naredio da Vojska Srbije bude u najvišem stepenu borbene gotovosti do nivoa upotrebe oružane sile. "To nas podiže na najviši nivo do akcije koji sprovodi Vojska Srbije čuvajući teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i štiteći sve građane sprečavajući pogrom i teror nad Srbima ma gde žive", rekao je Vučević, preneo je RTS.

Predsednik Srbije kazao je da će "posle naoružavanja Albanaca i posle podizanja njihove borbene gotovosti", preduzeti "sve mere" da zaštiti narod i sačuva Srbiju.

On je u video objavi na svom Instagram nalogu rekao državni vrh Srbije daje "sve od sebe" da sačuva mir i stabilnost.

"Nažalost, nas nisu hteli da slušaju, ili ih nije mnogo ni interesovalo da nas čuju. Danas je i patrijarhu srpskom, gospodinu Porfiriju zabranjen ulazak na Kosovo i Metohiju. Nikada se to u istoriji nije dogodilo. I baš ih briga", rekao je Vučić.

On je ocenio da će Priština nastaviti da govori "samo" o srpskim barikadama, za koje je naveo da su samo znak nezadovoljstva i borbe srpskog naroda da budu svoji na svome i ništa više.

"U skladu sa tim, želim da vas obavestim da smo u teškoj situaciji, ali da ćemo dati sve od sebe i da ćemo brinuti na svaki način kako da sačuvamo mir i stabilnost i ne samo to, kako da zaštitimo naš narod na severu Kosova i Metohije. U skladu sa tim, a posle naoružavanja Albanaca i posle podizanja njihove borbene gotovosti, preduzeću sve mere da zaštitimo naš narod i sačuvamo Srbiju", istakao je Vučić.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je stavljanje Vojske i jedinica MUP u najviši stepen borbene gotovosti "odgovor na neposrednu ratnu pretnju" i ono što čini Priština da bi "izvršila udar" na sever Kosova i Metohije.

Nove barikade

Srbi sa severa Kosova i Metohije postavili su tokom noći nove barikade u severnom delu Mitrovice, kao i na novom mostu koji iz severnog dela tog grada vode na magistralni put Mitrovica-Raška.

Kako javlja RTS, nova barikada napravljena od nekoliko kamiona natovarenih kamenjem i peskom podignuta je tokom noći u ulici Knjaza Miloša, koja sa istočnog mosta iz južnog dela Kosovske Mitrovice, iz pravca naselja Bošnjačka mahala vodi u centar grada.

Pored te barikade, koja je prva postavljena u gradskom jezgru, može se proći peške, ali za automobile koriste se drugi sporedni putevi.

Barikade koje su Srbi sa severa Kosova postavili zbog odluke Prištine o preregistraciji vozila sa srpskim tablicama nastavljene su posle hapšenja trojice Srba, među kojima je i bivši pripadnik Kosovske policije Dejan Pantić, ušle su u 18. dan.

Srbi koji su organizovali barikade kao uslov za njihovo uklanjanje traže puštanje uhapšenih na slobodu, kao i povlačenje specijalnih snaga policije sa severa Kosova.

Svetski mediji o odluci Beograda da podigne borbenu gotovost

Svetski mediji javljaju 27. decembra o odluci Beograda da podigne borbenu gotovost posle višenedeljnih tenzija na severu Kosova.

Povodom odluke Beograda o podizanju pune borbene gotovosti svih jedinica MUP i Vojske Srbije, BBC piše da je "zveckanje oružjem najglasnije do danas" posle navoda pojedinih medija da Priština sprema 'napad' na oblasti etničkih Srba na severu Kosova".

Britanski javni servis navodi da iz Prištine nije bilo komentara o tvrdnjama da priprema napad na severu Kosova.

Agencija AP navodi da "Srbija, koja je naoružana ruskim donacijama i vojnim nabavkama, već duže vreme zvecka oružjem i preti silom svojoj bivšoj pokrajini".

Srbija je stavila svoje bezbednosne trupe na granicu sa Kosovom u "punu borbenu gotovost", ignorišući pozive NATO za stišavanje tenzija između dva neprijatelja iz vremena ratova na Balkanu, dodaje agencija.

"Nije odmah bilo jasno šta ovo naređenje znači na terenu pošto su srpske trupe već neko vreme u pripravnosti na granici sa Kosovom", navodi AP.

Porastu tenzija je doprinelo i to što je srpskom patrijarhu Porfiriju, koji je rekao da bi želeo da uputi poruku mira za Božić 7. januara, odbijen ulazak na Kosovo na graničnom prelazu, dodaje agencija.

Frans pres piše da se u nastaloj situaciji ističu "nedavne tenzije na susednom Kosovu gde je bilo pucnjava i eksplozija i gde su postavljene blokade na putevima".

Dojče vele ocenjuje da "tenzije rastu više od dve decenije posle brutalnog rata na Kosovu".

Izvor: Beta

Foto: Beta