Predsednik Srbije Aleksandar Vučić 12. januara je u razgovoru sa savetnikom Stejt departmenta Derekom Šoleom (Ćollet) pozvao SAD da podstaknu Prištinu da ispuni preuzete obaveze u skadu sa prihvaćenim i potpisanim sporazumima i da nastavi dijalog sa Beogradom.

"Izrazio sam očekivanje da SAD prepoznaju napore Srbije u očuvanju mira i stabilnosti u regionu, kao i da iskoriste svoj nesumnjivi uticaj i podstaknu Prištinu da ispuni preuzete obaveze u skadu sa prihvaćenim i potpisanim sporazumima, ali i da nastave dijalog u duhu iskrene i otvorene razmene predloga za rešavanje konkretnih izazova", objavio je Vučić na Instagramu uz fotografiju sa američkim zvaničnikom.

Vučić je ocenio da je razgovor sa Šoleom tokom radnog ručka bio "sadržajan i otvoren".

Iz Predsedništva je saopšteno da je Vučić sa Šoleom razgovarao o situaciji na Кosovu, energetskoj bezbednosti, regionalnom ekonomskom povezivanju i ulozi Srbije u očuvanju mira i stabilnosti u regionu, kao i o nastavku dijaloga pod okriljem EU u cilju normalizacije odnosa sa Prištinom.

Predsednik Vučić je upoznao američkog zvaničnika sa razvojem događaja na Кosovu, istakavši da Srbija, kao i uvek do sada, ozbiljno i odgovorno pristupa svakoj novoj eskalaciji do koje dolazi usled jednostranih poteza privremenih institucija u Prištini, kao i da ostaje posvećena politici mira, stabilnosti, dijaloga i konstruktivnog stava prema svim otvorenim pitanjima, navodi se u saopštenju.

U saopštenju je takođe naglašeno da je Vučić od Šolea tražio da SAD utiču na Prištinu da ispuni preuzete obaveze.

Specijalni savetnik Šole je naglasio da će SAD uvek podržati sve napore koji se ulažu u cilju održanja mira i stabilnosti, istakavši da se njegova zemlja zalaže za stavljanje u fokus agende prema kojoj strane u dijalogu treba da se usmere na razgovore o takozvanom francusko-nemačkom predlogu za rešavanje krize na Кosovu, kao i na brzo formiranje Zajednice srpskih opština, navodi se u saopštenju.

Vučić i Šole su razgovarali i o energetskoj bezbednosti, inicijativama za regionalno povezivanje i jačanje saradnje između zemalja Zapadnog Balkana, kao i o neiskorišćenim potencijalima u razvoju bilateralne i ekonomske saradnje Srbije i SAD.

Kako se dodaje, sagovornici su konstatovali da je intenziviranje ukupnih bilateralnih odnosa zajednički strateški interes obe zemlje, te da treba dodatno unaprediti napore obe strane ka još bržem i svestranijem jačanju saradnje u brojnim oblastima.

Vučić je, kako se navodi, izrazio posebno zadovoljstvo zbog sve većeg interesovanja američkih kompanija za ulaganje i poslovanje u Srbiji, kao i zbog činjenice da je poslovna elita SAD prepoznala odlične investicione potencijale Srbije, kao i stabilno poslovno okruženje u kojem strane kompanije uspešno privređuju već dugi niz godina.

Sagovornici su se saglasili da je jedan od temelja daljeg jačanja sveobuhvatnog partnerstva između Srbije i SAD čvrsto ekonomsko povezivanje i širenje poslovne saradnje u svim oblastima od obostranog interesa.

Osim sa Vučićem, američki zvaničnik u Beogradu se danas odvojeno sastaje i sa premijerkom Anom Brnabić i šefom diplomatije Ivicom Dačićem.

Pre Beograda boravio je u Prištini gde je odvojeno razgovarao sa premijerom i predsednicom Kosova, Aljbinom Kurtijem i Vjosom Osmani, kao i sa predstavnicima opozicije i Srpske liste.

Posle tih sastanaka Šole je ponovio stav SAD da konačni sporazum treba da bude zasnovan "na međusobnom priznanju Kosova i Srbije". Rekao je i da je formiranje Zajednice srpskih opština "hitna stvar", ali da SAD ne podržavaju "stvaranje Republike Srpske na Kosovu" i da prilikom njenog formiranja "treba poštovati Ustav i kosovske zakone".

Izvor: Beta

Foto: Beta