Očekuje se da čelnici Beograda i Prištine prihvate evropski predlog za sveobuhvatno sređivanje njihovih odnosa, a deo toga je i primena sporazuma o Zajednici srpskih opština, rekao je 24. februara novinarima u Briselu visoki zvaničnik EU upućen u pripreme za novu rundu dijaloga u ponedeljak u Briselu.

O samom sadržaju predloga predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti na sastanku sa visokim predstavnikom EU Žozepom Borelom i posrednikom EU Miroslavom Lajčakom neće raspravljati, već će biti govora o primeni "evropskog, nemačko-francuskog predloga", objasnio je taj zvaničnik.

Sadržaj predloga je utvrđen u aneksu i EU bi preko mehanizma za nadzor kontrolisala primenu u roku od nekoliko meseci, a cilj je da se postigne "sveobuhvatan pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa" Beograda i Prištine, predočio je visoki zvaničnik Unije.

On je naveo da je reč o osnovnom, prilično sveobuhvatnom sporazumu koji u mnogome ima elemente "sveukupnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa dve strane".

Novinari od ovog zvaničnika nisu dobili jasan odgovor da li EU smatra da će taj konačni sporazum o uređivanju odnosa Beograda i Prištine, u koji treba da bude ugrađena ZSO, biti i neka vrsta priznavanja samostojnosti, nezavisnosti Kosova od strane Beograda.

Visoki funkcioner EU je posebno naglasio da će primena evropskog predloga značiti i nove zapadne projekte i ulaganja, osetno uvećati finansijsku pomoć i dovesti do veće sigurnosti i predvidljivosti, kad je reč o Srbiji i Kosovu, kao i regionu.

To bi značilo, zaključio je zvaničnik EU, obustavu svakog zaoštravanja i nasilja na Kosovu i između dve strane i okretanje stabilnosti i njihovoj evropskoj perspektivi.

Vučić i Kurti su potvrdili učešće u novoj rundi dijaloga uz posredovanje EU, 27. februara u Briselu.

SAD očekuju da dvojica lidera konstruktivno pristupe sastancima u Briselu kako bi se realizacija predloga EU pomerila unapred, rečeno je 24. februara agenciji Beta u ambasadi SAD u Beogradu.

"Snažno podržavamo predlog EU koji je na stolu.  Očekujemo da dvojica lidera pristupe sastancima u konstruktivnom duhu kako bi se realizacija ovog predloga pomerila unapred", rekao je Beti ataše za štampu ambasade SAD Metju Andervud, na pitanje šta SAD očekuju od tog sastanka.

SAD, naveo je Andervud, u potpunosti podržavaju dijalog koji vodi EU.

"Važno je da obe strane iskoriste ove razgovore da pokažu svoju posvećenost mirnoj budućnosti regiona. Kroz dijalog Srbija i Kosovo treba da postignu sveobuhvatan dogovor", rekao je.

Predsednik Srbije i kosovski premijer su u načelu prihvatili evropski predlog, u kojem se eksplicitno ne spominje međusobno priznanje ili učlanjenje Kosova u Ujedinjene nacije, ali se od Srbije traži da ne ometa članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama.

Predviđa i da dve strane poštuju suverenitet i integritet jedna druge. Podrazumeva i jednaka prava, priznanje državnih simbola, poseban tretman za srpsku zajednicu na Kosovu, te realizaciju do sada postignutih dogovora u okviru dijaloga.

Vučić je ranije izjavio da je spreman za razgovor, ali da na sastanku u Briselu mora da se govori o Zajednici srpskih opština. Kurti je međutim rekao da na sastanku s Vučićem neće biti reči o Zajednici.

Izvor: Beta

Foto: Beta/European Council/Olivier Matthys