Srbija je i dalje među 10 država u kojima je demokratsko nazadovanje bilo najveće tokom protekle decenije, ali je "proces autokratizacije usporio", pa je popravila poziciju na listi svetskih zemalja koja je 3. marta objavljena u najnovijem izveštaju o demokratiji švedskog Instituta varijacije demokratije (V-dem).

Srbija je u grupi zemalja koje su okarakterisane kao izborna autokratija od 2014. godine.

U izveštaju "Prkos pred autokratizacijom" za 2022. godinu, Srbija se po indeksu liberalne demokratije našla na 104. mestu, dok je u prošlogodišnjem izveštaju bila na 111, a pre toga na 119. mestu.

"Čini se da je proces autokratizacije znatno usporen ili čak zaustavljen u Mađarskoj, Indiji, Srbiji, Tajlandu i Turskoj, ali nakon što su postale autokratije. Svih pet zemalja su ostale autokratije", navodi se u izveštaju.

Ocenjuje se da je na izborima u Srbiji 2022. bilo neregularnosti koje su išle u prilog desničarskoj vladi.

Srbija je jedna od 10 zemalja u kojima je tokom protekle decenije zabeležen najveći stepen demokratskog nazadovanja.

"Demokratija se slomila u sedam od 10 zemalja sa najvećom autokratizacijom u proteklih 10 godina: El Salvadoru, Mađarskoj, Indiji, Srbiji, Tajlandu, Turskoj i Tunisu. Tri države su ostale demokratije 2022: Brazil, Mauricijus i Poljska", navodi se u izveštaju.

Autori su naveli da su se cenzura medija i ugrožavanje organizacija civilnog društva povećali, a akademske slobode smanjile u više od 25 autokratizujućih zemalja.

Akademske i kulturne slobode i sloboda rasprave su među institucijama koje su najčešče meta napada vlasti u tim državama.

U 22 autokratizujuće zemlje, javne rasprave o promenama politike su postale sužene.

"U Burundiju, Mjanmaru i Srbiji, na primer, opseg aktera koji se pozivaju da razmatraju promene politike postao je znatno i suštinski ograničeniji", ocenjuje se u izveštaju.

Na globalnom nivou, demokratija je 2022. opala na nivo iz 1986. godine, a najveći pad je zabeležen u azijsko-pacifičkom regionu.

U svetu je danas više zatvorenih autokratija nego liberalnih demokratija, prvi put za više od dve decenije, navodi se u izveštaj.

Prošle godine je u autokratijama živelo 72% svetskog stanovništva (5,7 milijardi ljudi), u odnosu na 46% 2012. U liberalnim demokratijama živi 13% stanovništva (milijardu ljudi).

Sloboda izražavanja je pogoršana u 35 zemalja, dok ih je pre 10 godina bilo sedam. Državna cenzura medija se povećala u 47 država, represija nad organizacijama civilnog društva u 37, a kvalitet izbora je smanjen u 30 država.

Demokratsko nazadovanje je 2022. zabeleženo u rekordne 42 države, u odnosu na 13 pre dve decenije, a demokratija je ojačala u 14 zemalja, tri puta manje nego 2002.

Proces autokratizacije prisutan je u i mnogim demokratskim državama, navode autori, posebno ukazujući na znatan stepen autokratizacije u SAD i Grčkoj koja je u najnovijem izveštaju iz grupe liberalnih demokratija premeštena u nižu grupu izbornih demokratija.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Twitter@vdeminstitute