Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da očekuje da sve članice Evropske unije priznaju nezavisnost Kosova. On je 7. marta u Zagrebu primio potpredsednicu vlade Kosova i ministarku spoljnih poslova i dijaspore Doniku Gervala-Švarc (Gërvalla-Schwartz) koja boravi u zvaničnoj poseti Hrvatskoj.

Milanović je pozdravio i napore koji idu u smeru normalizacije odnosa Kosova i Srbije što bi, ocenio je, obezbedilo dugoročnu stabilnost u jugoistočnoj Evropi i evropsku perspektivu celog regiona, saopštila je pres služba hrvatskog predsednika.

On je takođe naglasio da je Kosovo "uvek imalo i može nadalje da računa na čvrstu podršku Republike Hrvatske kada je reč o međunarodnoj afirmaciji kosovske nezavisnosti i evroatlantskim perspektivama Kosova".

Na sastanku se razgovaralo o bilateralnim odnosima Hrvatske i Kosova, aktuelnom planu normalizacije odnosa Kosova i Srbije, članstvu Kosova u UN i ostalim međunarodnim organizacijama.

Na sastanku su bili i ambašador Kosova u Hrvatskoj Martin Berišaj, zamenik ministarke spoljnih poslova Krešnik Ahmeti i politički savetnik Špetim Hajdaraj.

Kosovska ministarka sastala se ranije danas i s ministrom spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordanom Grlićem Radmanom koji je posle susreta takođe rekao da Zagreb "snažno podržava" pristupanje Kosova svim međunarodnim organizacijama, uključujući Savet Evrope i Evropsku uniju.

On je rekao i da se Hrvatska jednako zalaže i za "što skoriju" viznu liberalizaciju EU za građane Kosova, ocenivši da su odnosi Zagreba i Prištine izuzetni i prijateljski.

Hrvatski ministar je rekao i da su Hrvatska i Kosovo "prijateljske i partnerske zemlje", što se ogleda i u "intenzivnoj razmeni bilateralnih poseta".

Dodao je i da je Hrvatska spremna pomoći Kosovu na evropskom putu "svojim znanjem i iskustvom u potrebnim reformskim procesima".

"Kosovo se proevropskim stavovima u spoljnoj politici pokazuje kao pouzdan partner", zaključio je.

Kosovska ministarka Gervala-Švarc je istakla da pomoć Hrvatske evroatlantskom putu Kosova "nikada nije izostala".

Ona je ocenila da Hrvatska "nije samo strateški prijatelj, nego i vrlo bliska" država.

Hrvatska i Kosovo dele "zajedničku dugačku istoriju" koja uključuje i borbu za nezavisnost od Jugoslavije, "komunističke  diktature u kojoj je ekonomsku i političku dominaciju" imala Srbija, kazala je Gervala-Švarc, prenela je Hina.

"Mi smo se suočili s istim agresorom", dodala je.

Kada je reč o privrednim odnosima Kosova i Hrvatske, Grlić Radman je istakao da postoji "veliki potencijal" za njihov razvoj dodajući da je ukupna razmena za 11 meseci 2022. veća za više od 23% u odnosu na isiti prethodni period.

Kosovska ministarka 8. marta će se u Zagrebu sresti i s premijerom Andrejom Plenkovićem.

Izvor: Beta

Foto: Beta/Ured predsednika Hrvatske/Filip Glas)