Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je danas u Beogradu da bi konačni dogovor o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova mogao da bude postignut do kraja ove godine.

"Voleo bih da vidim dogovor ove kalendarske godine. Mislim da je potpuno moguće", rekao je Eskobar novinarima u američkoj ambasadi, na kraju posete Beogradu, upitan kada se može očekivati konačni dogovor o normalizaciji odnosa.

Eskobar, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara, rekao je da od predstojećeg sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija u Ohridu očekuje da Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, o kojem su se saglasili 27. februara u Briselu, "postane realnost".

"Očekujemo da nađu način za prevazilaženje prepreka i da izađemo sa sastanka sa zajedničkim razumevanjem da će razgovori biti nastavljeni dok se to ne razreši", kazao je Eskobar.

Naveo je da je svrha njegove posete, uoči sastanka Vučića i Kurtija u Ohridu 18. marta, "da radi sa političkim liderima u regionu na traženju načina za kretanje napred" u vezi sa evropskim sporazumom o putu ka normalizaciji.

"SAD smatraju da Sporazum daje jednu od najboljih mogućnosti da se region pokrene napred, i da budu stvoreni mirni uslovi za sve ljude u regionu. Želimo da obe strane budu veoma ozbiljne u traženju ovih mogućnosti, da nađu načina da budu konstruktivne i fleksibilne, da imaju viziju, i da iskoriste priliku koju im ne pruža samo Evropa nego SAD i transatlantska zajednica u celini", kazao je Eskobar.

On je ukazao da Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, o čijem će Implementacionom aneksu Vučić i Kurti pregovarati u Ohridu, nije o uzjamanom priznavanju dve strane, već o normalizaciji njihovih odnosa.

"Pozicija SAD je da je Kosovo nezavisna država sa teritorijalnim integritetom i suverenitetom. Mi verujemo da bi region imao koristi od međusobnog priznanja, ali ovde se ne radi o tome", kazao je Eskobar.

Američki diplomata je naveo da Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije "obuhvata sve briselske sporazume", uključujući one o Zajednice srpskih opština (ZSO) iz 2013. i 2015. godine, i da o tome neće biti novih pregovora.

 

 

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/94077.flv

 

"O svemu što je dogovoreno neće se dalje pričati, a to uključuje ZSO. Ono što predviđa Briselski sporazum, mora da bude realizovano. To je postojeća međunarodna obaveza i mora da bude sprovedena, bez obzira da li će novi sporazum biti postignut", kazao je Eskobar.

Ocenio je da je formiranje ZSO sada bliže nego pre mesec dana, i naveo da će se to sigurno desiti, a da je jedino pitanje koliko brzo.

Eskobar je rekao i da od sastanka u Ohridu očekuje "priznanje da Zajednica opština sa srpskom većinom predstavlja važan deo odnosa Srbije i Kosova".

Ukazao je da je specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak prošle nedelje u Prištini predstavio nekoliko modela zajednice i dodao da bi SAD "volele da vide da jedan od tih modela bude i matrica za ZSO".

Eskobar se osvrnuo i na predstojeće lokalne izbore u četiri opštine na severu Kosova, na kojima je Srpska lista najavila da neće učestvovati.

 

 

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/94078.flv

 

"Voleli bismo da Srbi u potpunosti učestvuju na lokalnim izborima, i da se kandiduju. Nadam se da ćemo uspeti da dođemo do onoga što im je potrebno da bi učestvovali", kazao je Eskobar.

Američki diplomata je kazao i da je članstvo Kosova u UN trenutno sekundarno pitanje, ali da to ne mora da bude slučaj sa drugim međunarodnim organizacijama.

"Mi definitivno želimo da oni budu blisko povezani sa svim evropskim strukturama. To znači da bismo želeli da vidimo Kosovo i u procesu evropskih integracija. To bi donelo koristi svim ljudima u regionu, ekonomske mogućnosti za Zapadni Balkan će se daleko uvećati ako svih šest zemalja bude na evropskom putu", rekao je Eskobar.

Eskobar, koji je juče odvojeno razgovarao sa Vučićem i premijerkom Srbije Anom Brnabić, naveo je da vidi razliku u odnosu na pre dve godine i da sada postoji "pravi razgovor unutar dve države o tome šta bi značilo da Srbija i Kosovo imaju mirne, predvidive i konstruktivne odnose".

Na pitanje o podsticajima koje SAD i EU nude Beogradu i Prištini, Eskobar je rekao da se oni ogledaju u približavanju regiona Evropskoj uniji.

"Na primer, da dozvolimo ljudima sa Zapadnog Balkana da standardizuju lične karte, registarske tablice i druga dokumenta, tako da mogu da koriste prolaze na granicama koje koriste i državljani EU i da ne čekaju u kolonama. S obzirom na tehnologije koje su nam na raspolaganju, to je potpuno moguće i mi se borimo za to", kazao je Eskobar.

Američki diplomata iz Beograda putuje u Prištinu. U sklopu priprema za sastanak Vučića i Kurtija u Ohridu, Prištinu i Beograd je prošle i ove nedelje posetio i specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak.

Izvor: Beta

Foto: Beta