Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 21. marta na Forumu za poslovnu i naučnu saradnju Srbije i Italije da Srbija može da bude još privlačnija za italijanske investitore, koji su dobrodošli na ovo tržište koje nudi povoljne uslove za poslovanje. Potpredsednik Saveta ministara i ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani rekao je na Forumu da Italija želi da bude prisutnija u Srbiji, na Balkanu.

Na Forumu u Beogradu učestvuju 151 italijanska i 246 srpskih kompanija.

"Verujem da ćemo obim trgovinske razmene već u narednoj godini značajno uvećati. Srbija je u prethodne tri godine zaista imala uspeha. Mi smo uspeli da privučemo gotovo 63% direktnih stranih investicija za ceo Balkan. Sledeće godine očekujemo početak serijske proizvodnje novog električnog automobila u Kragujevcu i to će biti direktan podsticaj privredi", rekao je Vučić na konferenciji za novinare posle Foruma.

Naveo je da je Italija drugi najveći strani investitor u Srbiji.

"Mi postajemo neko ko može da bude interesantan. Želimo mnogo uspeha vladi Đorđe Meloni. Oni nikada nisu vodili politiku pritisaka na našu zemlju, verujem da ćemo da imamo još bolju i bližu saradnju", rekao je Vučić.

Dodao je da se nada da će italijanska premijerka Đorđa Meloni tokom ove godine da poseti Beograd i da će biti potpisani novi sporazumi o unapređenju saradnje dve zemlje.

Tajani je izjavio da je impresioniran brojem učesnika na Forumu.

"Bez industrije, bez preduzeća, ne mogu da se otvaraju radna mesta. Sva srpska preduzeća su dobrodošla u Italiju. Možemo zajedno da radimo i postignemo mnogo više. Sporazumi koje smo potpisali su u raznim sektorima", kazao je Tajani i najavio novi poslovni skup u Trstu.

Istakao je da italijanska preduzeća neće doći sama u Srbiju, već će ih pratiti italijanska vlada, zajedno sa srpskom vladom.

"Preduzeća koja dolaze iz Srbije u Italiju takođe su deo te strategije. Ja sam ubeđen da se budućnost Zapadnog Balkana vidi u EU", rekao je Tajani.

Sporazumi i memorandumi

U okviru Foruma potpisani su sporazumi o saradnji Srbije i Italije u više oblasti.

Zajedničku izjavu o saradnji dve zemlje potpisali su ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i Tajani.

Sporazum o filmskoj koprodukciji između Vlade Srbije i Vlade Italije potpisali su potpredsednica vlade i ministarka kulture Maja Gojković i Tajani.

Sporazum između dve vlade o uzajamnom priznavanju i zameni vozačkih dozvola potpisali su ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić i ambasador Italije u Beogradu Luka Gori.

Memorandum o razumevanju između Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Ministarstva infrastrukture i transporta Italije o saradnji u oblasti transportne infrastrukture potpisali su ministar građevinarstva Goran Vesić i ambasador Gori.

Memorandum o razumevanju između Vlade Srbije i Agencije za osiguranje poslova spoljne trgovine SACE potpisali su ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović i izvršna direktorka Agencije za osiguranje poslova spoljne trgovine SACE Alesandra Riči.

Memorandum o razumevanju između Vlade Srbije i Instituta za internacionalizaciju italijanskih kompanija SIMEST potpisali su ministar Momirović i predsednik Instituta SIMEST Paskvale Salcano.

Memorandum o razumevanju između Vlade Srbije i banke Cassa Depositi e Prestiti potpisali su ministar unutrašnje i spoljne trgovine Srbije i izvršni direktor banke Dario Skanapjeko.

Memorandum o saradnji između Privredne komore Srbije i Konfederacije italijanske industrije u Srbiji potpisali su predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i predsednik Konfederacije italijanske industrije u Srbiji Patricio dei Tos.

Memorandum o razumevanju u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije potpisali su predsednik PKS i izvršni direktor Udruženja Filiera Italia Luiđi Skordamalja.

Memorandum o razumevanju na poljoprivrednom istraživanju i saradnji između Istraživačko-razvojnog instituta za informacione tehnologije biosistema Srbije Biosens i Saveta za poljoprivredna i ekonomska istraživanja Italije potpisali su direktor Biosensa Vladimir Crnojević i generalni direktor Saveta Stefano Vakari.

Memorandum o razumevanju između Srpskog udruženja inženjera konsultanata i Italijanskog udruženja inženjerskih, arhitektonskih i tehničko-ekonomskih konsultantskih organizacija potpisali su potpredsednik Srpskog udruženja inženjera konsultanata Nikola Matić i potpredsednik Italijanskog udruženja inženjerskih, arhitektonskih i tehničko-ekonomskih konsultantskih organizacija Roberto Karpaneto.

Izvor: Beta

Foto: Beta