Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon Taubadel izjavila je da su obe strane odgovorne što je napredak u pregovorima Prištine i Beograda spor, i da su jednako krive  za otezanje u pregovorima i potpisivanju.

"Znam da je lakše kriviti (srpskog predsednika Aleksandra) Vučića, ali on razume da budućnost Srbije neće biti u Rusiji ili Pekingu. Njegov narod neće studirati ili kupovati u Moskvi. Većina srbijanske mladeži vidi svoju budućnost u zapadnom delu Europe”, rekla je poslanica nemačkih Zelenih Fon Kramon.

"Ali Priština ne olakšava stvari i uopšte nisu pomogli time što su svima pre sastanka u Ohridu rekli da neće pristati na bilo šta poput Zajednice srpskih opština. Mislim da je krivica, nažalost, obostrana”, rekla je von Kramon hrvatskim novinarima u Briselu, a prenosi agencija Hina.

Beograd osuđuje Prištinu da nije dopustila formiranje Zajednice srpskih opština, koju Kosovo, sa svoje strane, poredi sa Republikom Srpskom u BiH, aludirajući na nestabilnosti kojima doprinose vlasti tog entiteta BiH, podseća Hina.

Bilo bi mnogo lakše kada bi Priština proaktivno pripremila potpisivanje implementacije, rekla je Fon Kramon-Taubadel.

Ona je rekla da će kosovski premijer Aljbin Kurti verovatno ponuditi neki predlog za implementaciju ZSO, ali da je pitanje koliko će predlog biti ozbiljan i da li će uključivati mišljenje predstavnika Srba sa severa Kosova.

"To ne znači da ćemo vrlo verojatno uskoro videti rešenje celog dijaloga”, dodala je.

Kosovska strana mora da shvati da je kompromis u interesu njenog naroda i da je potreban za budućnost iduće generacije, rekla je poslanica Evropske zelene partije u parlamentu EU.

"Ako ne pronađemo kompromis s obe strane, nećemo videti značajan napredak evropskih integracija niti stabilizaciju regiona”, dodala je Fon Kramon.

"Za mene nema dileme, moramo zaštititi nezavisnost i integritet Kosova i u isto vreme osigurati da se poštuje ono što je potpisano u Briselu 2013.", zaključila je Fon Kramon-Taubadel.

Izvor: Dnevni evropski servis

 

Foto: Evropski parlament