Srbija, jedina zemlja u Evropi koja je odbila da uvede sankcije Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu, složila se da pošalje oružje Kijevu ili ga je već poslala, pokazuju procureli tajni dokumenti Pentagona, prenela je 12. aprila agencija Rojters.

Ministar odbrane Miloš Vučević negirao je da Srbija šalje oružje Ukrajini i ocenio da ta tvrdnja ima za cilj da destabilizuje zemlju i uvuče je u konflikt. Vučević je ipak dopustio mogućnost da se neko oružje iz Srbije "na volšeban način" nađe na ukrajinskom ratištu.

Dokument na koji se poziva Rojters predstavlja pregled odgovora evropskih vlada na zahtev Ukrajine za vojnu obuku i "smrtonosnu pomoć", odnosno oružje, i jedan je od više desetina tajnih dokumenata koji su poslednjih nedelja procureli iz Pentagona i objavljeni onlajn.

Pod nazivom "Evropski odgovor na tekući rusko-ukrajinski sukob", dokument u obliku grafikona navodi "procenjene stavove" 38 evropskih vlada u odgovoru na ukrajinsko traženje vojne pomoći.

Grafikon je pokazao da je Srbija odbila da obezbedi obuku ukrajinskih snaga, ali da se obavezala da pošalje naoružanje, ili ga je već poslala. Dokument takođe navodi da je Srbija imala političku volju i vojne kapacitete da oružje za Ukrajinu obezbedi i ubuduće.

Dokument je označen kao "Tajni" i "NOFORN" (ne za strance), što zabranjuje njegovu distribuciju stranim obaveštajnim službama i vojskama. Datiran je 2. marta i ima pečat združenog generalštaba američke vojske.

Rojters navodi da nije nezavisno mogao da proveri autentičnost dokumenta.

Navodi se da kancelarija predsednika Aleksandra Vučića i ukrajinska ambasada nisu odmah odgovorile na molbu za komentar. Pentagon takođe nije odgovorio na pitanja Rojtersa o pominjanju Srbije u dokumentu, a ranje je odbio da komentariš bilo koji od objavljenih tajnih dokumenata.

Vučićeva vlada, podseća Rojters, kaže da je neutralna u ukrajinskom ratu uprkos dubokim istorijskim, ekonomskim i kulturnim vezama sa Rusijom.

"Ako je dokument autentičan, onda pokazuje ili Vučićevu dvoličnost prema Rusiji, ili je da je on pod ogromnim pritiskom Vašingtona da isporuči oružje Ukrajini", rekao je stručnjak za istočnu Evropu iz Džejmstaun fondacije Januš Bugajski.

Ministarstvo pravde SAD istražuje curenje tajnih dokumenta, dok Pentagon procenjuje štetu nanetu nacionalnoj bezbednosti.

Tabela Pentagona je podelila odgovore na ukrajinske zahteve za pomoć u četiri kategorije: zemlje koje su se obavezale da će obezbediti obuku i oružje; zemlje koje su već obezbedile obuku, napružanje ili oboje; zemlje sa vojnom sposobnošću i političkom voljom „da obezbede buduću smrtonosnu pomoć", odnosno oružje

Austrija i Malta su bile jedine dve zemlje sa "Ne" u sve četiri kategorije.

Objavljivanje grafikona usledilo je nešto više od mesec dana nakon što je u dokumentima postavljenim na proruskom kanalu na Telegramu navodno prikazana isporuka raketa zemlja-zemlja 122 mm srpskog proizvođača oružja Krušik Kijevu u novembru.
Dokumenti su uključivali otpravni list i sertifikat krajnjeg korisnika - ukrajinske vlade.

Moskva je u martu saopštila da je od Beograda zatražila zvanično objašnjenje navodnih isporuka, citirala je državna novinska agencija TASS portparolku ruskog ministarstva spoljnih poslova Mariju Zaharovu.

Proizvođač oružja Krušik iz Valjeva demantovao je da je Ukrajini poslao rakete ili drugo oružje. Vučić je te navode nazvao "notornom laži". „Nismo izvezli nikakvo oružje ili municiju u Rusiju ili Ukrajinu", rekao je on tokom posete Kataru 5. marta.

Rojters nije mogao nezavisno da potvrdi autentičnost dokumentacije pošiljke objavljene na Telegramu.

Ministar odbrane negira da Srbija izvozi oružje Ukrajini

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević negirao je 12. aprila da Srbija prodaje oružje Ukrajini i ocenio da ti navodi imaju za cilj da destabilizuju zemlju i uvuku je u konflikt u kojem Srbija ne želi da učestvuje.

"Više od deset puta smo demantovali te neistine i evo, učinićemo to opet. Srbija nije prodavala, niti će, oružje ukrajinskoj niti ruskoj strani, niti zemljama u okruženju tog konflikta. Nekome je očigledno cilj da uvuče Srbiju u taj sukob ali mi se dosledno držimo naše utvrđene politike", rekao je Vučević za ruski portal Sputnjik.

Vučević je rekao da Srbija prodaje oružje drugim državama, koje su daleko od rusko-ukrajinskog sukoba.

"Uvek postoji mogućnost da se neko oružje na nekakav volšeban način nađe i na teritoriji konflikta, ali to apsolutno nikakve veze nema sa Srbijom. To je pitanje za one države koje ne poštuju međunarodne norme, ugovorne klauzule i uzuse poslovanja. Ponavljam, Srbija nije slala oružje Ukrajini i sve što je objavljeno na tu temu su neistinite spekulacije", rekao je Vučević.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay