Ministar spoljnih poslova Švedske Tobijas Bilstrem izjavio je 19. aprila u Beogradu da očekuje da sve odredbe Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Srbije i Kosova i implementacionog Aneksa budu odmah primenjene, kao i da je važno da se Srbija u potpunosti uskladi sa EU po pitanju Rusije.

Bilstrem je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću čestitao na postizanju "istorijskog" sporazuma sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem u Ohridu.

"Očekujemo da sve odredbe sporazuma i ankesa budu odmah primenjene", rekao je Bilstrem na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka s Vučićem.

Bilstrem je rekao da je ruska invazija na Ukrajinu iz temelja promenila bezbednost Evrope i da je potrebno i da EU očekuje od svojih partnera da se usklade po pitanju Rusije i da preuzmu stratešku odgovornost za zajedničku bezbednost u Evropi.

"Zemlje na Zapadnom Balkanu su suštinski partneri EU u zajedničkim zalaganjima da održimo stabilnu i prosperitetnu Evrope koja se zasniva na zajedničkim vrednostima", rekao je Bilstrem.

"Sada je važno da se Srbija u potpunosti uskladi sa EU po pitanju Rusije i da sprovede reformsku agendu", dodao je Bilstrem.

Istakao je da švedsko predsedavanja Savetu EU u prvoj polovini ove godine "drži Zapadni Balkan visoko na EU agendi" i da je Beograd prva stanica u njegovoj poseti regionu, tokom koje će otići u četiri od šest zemalja. Najavio je i da će švedski ministar za EU uskoro posetiti Zapadni Balkan.

"Srbija pripada EU. EU je najveći donator, trgovinski partner i investitor. Nema drugih alternativa", kazao je šef švedske diplomatije i izrazio uverenje da će "učesnici na političkoj sceni Srbije" ostati snažno na strateškom putu ka EU.

Bilstrem je rekao da je sa Vučićem razgovarao i o stanju pregovora o članstvu u EU, reformama, odnosima u regionu, vladavini prava i stanju u medijima.

On je kazao da u Švedskoj živi oko 130.000 ljudi sa srpskim korenima i da švedske kompanije u Srbiji zapošljavaju oko 10.000 ljudi, dodajući da je to dobro za širenje biltaralnih odnosa narednih godina.

Vučić: Ispunićemo naše obaveze tek kad se formira ZSO

Predsednik Srbije je izjavio da će Srbija ispunjavati svoj deo obaveza iz dijaloga sa Prištinom, ali ne pre no što druga strana formira Zajednicu srpskih opština (ZSO), koja je predviđena Briselskim sporazumom koji je danas navršio 10 godina.

"Nema igre oko toga. Ima da ispunite to, i tek kada to ispunite, onda ćemo mi da ispunjavamo naš deo. Možda ćemo kao znak dobre volje nešto unilateralno da uradimo, ali to nema veze sa vašom obavezom da ovo u potpunosti ispunite, pa da mi tek onda radimo sve drugo", rekao je Vučić novinarima u Predsedništvu.

Vučić je rekao da se danas priča o tome da Albanci treba da "krenu u proces formiranja ZSO", a da Srbija treba odmah da ispuni "sve što njima padne na pamet".

"Ne, stvari idu ovako: danas je 10 godina od usvajanja Briselskog sporazuma, vi formirate ZSO sa suštinskim ovlašćenjima, a kada to uradite, Srbija je uvek svoju reč držala, kao što je držala i posle Briselskog sporazuma i ubuduće će i Srbija će svoj deo posla da ispuni", kazao je Vučić.

Predsednik je naveo da je šefu švedske diplomatije ponovio stavove Srbije i šta je ona spremna da ispuni, kao i da neće podržati članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama.

Vučić je kazao da je Srbija uvek bila zahvalna Švedskoj zbog podrške i pomoći Srbiji na putu ka EU, i da je "dobro razumela" šta još treba da uradi, navodeći da je Bilstrem insistirao da Srbija mora da uvede sankcije Rusiji i da se usaglasi s drugim članicama EU i onima koji su na putu ka EU.

"Govorio je da je ruska agresija na Ukrajinu promenila sve, te je tako i Švedska posle 200 godina nepripadanja nijednom vojnom bloku odlučila da pripada jednom vojnom bloku (NATO). Ja sam, razumevajući poziciju Švedske, rekao da neko mora da razume i nas, jer nas je baš taj vojni blok napao bez dozvole Saveta bezbednosti UN 1999. godine", rekao je Vučić.

Kazao je da je Srbija razumela poruke Švedske od uvođenja sankcija Rusiji, do ponašanja u odnosima sa Prištinom, naglasivši da je Srbija nezavisna i suverena i da će kao takva donositi odluke, ali vodeći računa i o onome što kažu partneri iz EU.

Vučić je naveo i da je Švedska najveći ekonomski partner Srbije od svih nordijskih zemalja, da je 2022. godine trgovinska razmena bila na rekordnom nivou od 629 miliona evra.

Naveo je da je u prva dva meseca ove godine ona povećana za 17,8 odsto i ocenio da bi do kraja godine trgovinska razmena mogla da pređe 800 miliona evra.

"Verujemo da ćemo ove godine preći tu cifru od 800 miliona evra i uskoro cifru od jedne milijarde evra trgovinske razmene. Na teritoriji Srbije funkcioniše 241 kompanija sa švedskim predznakom i neke od njih su veoma značajne u izvoznom smislu i u smislu rasta BDP-a", kazao je Vučić.

Izvor: DES/Beta

Foto: Beta