Komitet ministara Saveta Evrope odlučio je 24. aprila na vanrednoj sednici da zahtev Kosova za prijem u tu panevropsku organizaciju prosledi Parlamentarnoj skupštini na konsultacije.

U odluci, objavljenoj na sajtu Saveta Evrope, Komitet ministara se poziva na Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije od 27. februara i njegov Implementacioni aneks od 18. marta, o kojima su lideri dve strane postigli saglasnost u dijalogu uz posredstvo EU.

Za odluku Komiteta ministara bila je potrebna dvotrećinska većina.

Parlamentarna skupština SE sutra u Strazburu počinje redovno prolećno zasedanje.

Priština je 12. maja prošle godine podnela zahtev za članstvo u Savetu Evrope.

Potencijalna članica mora ispunjavati kriterijume Saveta Evrope u domenu demokratije, poštovanja ljudskih prava i vladavine prava. Proces usklađivanja sa standardima Saveta Evrope kontrolišu poslanici Parlamentarne skupštine.

Ukoliko podnosilac zahteva za članstvo dobije dvotrećinsku većinu glasova i u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, zahtev se vraća Komitetu ministara na konačnu potvrdu.

Savet Evrope već ima kancelariju u Prištini preko koje realizuje programe podrške kosovskim institucijama i jačanju vladavine prava i zaštite kulturnog nasleđa, a Kosovo je do sada uspelo da postane punopravna članica u nekim telima Saveta Evrope, poput Banke za razvoj SE (CEB) i Venecijanske komisije.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je posle odluke Komiteta ministara Saveta Evrope (SE) izjavila da to predstavlja ne samo dobar dan za ljudska prava i demokratiju na Kosovu, već i važan trenutak za celu Evropu.

"Ovo je korak napred za Kosovo i njegove građane, ne samo u smislu međunarodne integracije naše zemlje, već pre svega za unapređenje položaja ljudskih prava, za sve naše građane, bez razlike", kaže se u izjavi kosovske predsednice.

Zavaljujući svim međunarodnim saveznicima i svim zemljama koje su podržale zahtev Kosova, Osmani je izrazila očekivanje da će se aplikacija Kosova što je pre moguće razmotri u Parlamentarnoj skupštini SE i o njoj odlučiti.

"Naše evroatlantske težnje su jasne i odlučnost naroda Kosova je jača nego ikad. Poslednjih godina Kosovo je napravilo izuzetan napredak, tako da je naše članstvo u Savetu Evrope još jedan dokaz naše nepokolebljive posvećenosti vrednostima koje ova institucija predstavlja. Sledeći koraci su prilika za Evropu da pokaže svoju posvećenost zaštiti ljudskih prava u svakoj zemlji, širom kontinenta", kaže se u izjavi Osmani.

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da je Kosovo uspešno prošlo prvu fazu procdure ka tome.

"Komitet ministara država članica je sa preko dve trećine potrebnih glasova danas podržao prijavu Kosova za Savet Evrope, čime je završena prva faza ka punopravnom članstvu naše Republike u toj značajnoj međunarodnoj organizaciji", poručio je Kurti.

"Naša zemlja će biti dodatna vrednost za Savet Evrope. Savet Evrope će dodati vrednost demokratiji, ljudskim pravima i vladavini prava u našoj zemlji", napisao je Kurti na Fejsbuku.

On je zahvalio partnerima i državama članicama Saveta Evrope zbog podrške, a i Ministarstvu spoljnih poslova i dijaspore Kosova zbog kontinuiranog rada na tome.

Ambasadorka Srbije u Savetu Evrope Aleksandra Đurović ocenila je da je odluka Komiteta ministara SE da podrži proceduru za prijem Kosova "demonstracija sile zemalja Kvinte sa Nemačkom na čelu".

Đurović je za Radio televiziju Srbije ocenila da je Berlin "itekako zainteresovan da proces (učlanjenja) počne sada".

"Razlog tome je ono što smo u neformalnim kontaktima mogli da čujemo - uslovljavanje Kurtija da se pojavi na sastanku 2. maja i predstavi nacrt statuta ZSO, time da on to neće učiniti ukoliko pre toga ne počne procedura učlanjenja Prištine", rekla je Đurović.

RTS je naveo da su zeleno svetlo dale 33 zemlje - iz regiona Slovenija, Severna Makedonija, Hrvatska, Crna Gora, Albanija, a da su protiv glasale Mađarska, Rumunija, Kipar, Španija, Azerbejdžan, Gruzija i Srbija.

Uzdržane su bile Bosna i Hercegovina, Grčka, Slovačka, Moldavija i Ukrajina.

Kvintu, uz Nemačku, čine i Francuska, Italija, SAD i Velika Britanija.

Izvor: Beta

Foto: Council of Europe