Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti usvojili su 2. maja uveče u Briselu Deklaraciju o nestalim licima, na sastanku u okviru nove runde dijaloga pod okriljem EU, ali nisu uspeli da približe stavove o formiranju Zajednice srpskih opština.

Deklaracija o nestalim osobama je usvojena na sastanku Vučića, Kurtija, šefa evropske diplomatije Žozepa Borela, specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka i glavnih pregovarača Beograda i Prištine, Petra Petkovića i Besnika Bisljimija.

Deklaracija o nestalima je bila prva tačka dnevnog reda sastanka a potom je usledilo predstavljanje i rasprava o prvom Nacrtu statuta Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu.

Borel je posle sastanka rekao da nije očekivao drugačiji ishod rasprave o ZSO, jer dve strane imaju različita gledišta o njenoj prirodi, ali da su se saglasile da počnu pregovore o budućnosti ZSO u bliskoj budućnosti  

On je izrazio ozbiljnu zabrinutost povodom situacije na severu Kosova i pozvao Beograd i Prištinu da pronađu rešenje pre nego što izbije nova kriza.

Borel je rekao da su "dobre vesti" usvajanje Deklaracije o nestalim osobama i predstavljanje prvog nacrta Statuta ZSO, ali da situacija na terenu preti da ugrozi primenu nedavno postignutih sporazuma.

On je kazao da vanredni lokalni izbori u četiri opštine na severu Kosova, sa veoma niskom izlaznošću, "ne nude dugoročno političko rešenje".

"Naprotiv, oni imaju potencijal da vode ka eskalaciji i da podriju primenu Sporazuma (o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije), što, nadam se niko ne želi. Postoji veliki rizik i zato sam pozvao obe strane da nađu rešenje koje omogućava brz povratak kosovskih Srba u institucije Kosova koje su napustili u novembru", naveo je Borel.

Dodao je da "nije samo on veoma zabrinut", da su oba lidera "priznala težinu situacije na terenu" i da je "jasno da su potrebne akcije obe strane da bi bio izbegnut rizik od eskalacije".

"Nažalost, lideri danas nisu uspeli da postignu saglasnost (o tome) i plašim se da ćemo se možda suočiti sa kritičnom situacijom. Razgovori treba da se nastave uskoro, taj proces je direktno vezan za evropsku budućnost i Srbije i Kosova", kazao je.

Borel je rekao da su Vučić i Kurti danas "preduzeli važan i simbolički korak ka uspostavljanju ZSO", o kojoj je dogovor postignut pre deset godina.

"Konačno, danas je Upravljački tim, sačinjen od kosovskih Srba, predstavio stranama prvi Nacrt statuta ZSO. To nije konačni nacrt, to je početna tačka, ali je važno da je stavljen na sto", naveo je.

Ukazao je da je Kurti "izneo svoje poglede o zaštiti prava srpske zajednice na Kosovu" i da su gledišta dve strane o prirodi ZSO "veoma udaljena, što je bilo očekivano".

"Nisam ni očekivao drugačiji ishod, znao sam da strane imaju različita gledišta o prirodi ZSO. Ali iako se nisu složili, saglasili su se da počnu pregovore o budućnosti ZSO u bliskoj budućnosti i da kao polaznu tačku uzmu danas predstavljen prvi Nacrt statuta", kazao je Borel.

"Mi ćemo posredovati u tom procesu kako bismo došli do konačnog sporazuma, polazeći od nacrta koji je danas predstavljen", dodao je.

Borel je ponovio da su Vučić i Kurti "isporučili važnu tačku" Implementacionog aneksa Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, usvajanjem Deklaracije o nestalim osobama.

Vučić: Priština nije prihvatila predlog EU o ZSO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Priština nije prihvatila predlog Evropske unije o ZSO koji je predstavljen, a da ga je Beograd prihvatio.

"Jasno je da Priština ne želi da ispuni svoju obavezu od pre deset godina (da formira ZSO). Meni je jasno i to sam znao, ali danas smo prvi put došli do zida", rekao je Vučić za srpske medije, posle sastanka s kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem pod okriljem EU.

On je rekao su članovi prištinske delegacije tokom predstavljanja nacrta upravljačkog tima, pokušali da unize dve žene koje su predstavljale nacrt, posle čega su zauzeli stav da je to za njih neprihvatljivo jer nije u skladu sa "kosovskim ustavom".

Vučić je rekao da se u svim članovima predloga EU poziva na prethodno potpisane sporazume Beograda i Prištine, dodajući da nema tačke u kojoj se govori o nečemu što nije već dogovoreno.

"Ili će se prihvatiti dogovoreno 2013. godine i 2015. godine ili je kraj svega", rekao je Vučić i dodao da očekuje da će dijalog biti nastavljen u narednom periodu.

Rekao je da su današnji razgovori bili "civilizovani", ali da inače nema civilizovanih razgovora o rešavanju problema zato što se problemi "multiplikuju iz dana u dan i zato što ih neko proizvodi".

"Srbija nije proizvela nijedan jedini problem, nijedno jedino iznenađenje, ništa", rekao je Vučić.

Vučić je naveo da je EU iznela svoj predlog koji je on prihvatio, ali ga je kosovski premijer Aljbin Kurti odbio.

"Nadam se da će do naredne runde na tehničkom nivou biti reakcije nekih drugih koji bi mogli da utiču na promenu takvih stavova", rekao je on.

Članica Upravljačkog tima za izradu statuta Zajednice srpskih opština (ZSO) Danijela Vujičić izjavila je prethodno uveče 2. maja u Briselu da je predstavila prvi nacrt tog dokumenta na sastanku lidera u okviru briselskog dijaloga, ali da su je predstavnici Prištine sve vreme ometali.

Vujičić je srpskim medijima rekla da su članovi Upravljačkog tima na sastanku delegacija Beograda i Prištine, predvođenih predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, imali priliku da predstave nacrt statuta ZSO koji su završili 2018. godine.

Upravljački tim se sastoji od četiri osobe stacionirane na Kosovu koje je formalno angažovala kosovska vlada, ali su ih predložile opštine sa većinskim srpskim stanovništvom.

Kurti: Nacrt Statuta ZSO u suprotnosti sa Ustavom Kosova

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je u Briselu da je nacrt statuta koji je Upravljački tim predstavio na sastanku s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem suštinski nespojiv s Ustavom Kosova.

Kurti je medijima rekao da su predstavnici Kosova pažljivo saslušali obrazloženje Upravljačkog tima koji je predstavio nacrt statuta s ukupno 67 članova.

"Potom sam izneo svoj stav da je takav nacrt, ono što smo čuli i pročitali, suštinski nespojiv sa ustavnošću, zakonitošću, ljudskim pravima, evropskim vrednostima, pravima manjina po evropskim standardima i uprkos tome bićemo zainteresovani za pronalaženje rešenja", kazao je Kurti.

On je dodao da je na sastanku predložio nacrt vizije u vezi sa članom 7 osnovnog sporazuma, uzimajući u obzir član 10 kako vrednosti i principi treba da budu, okvir koji reguliše pitanje nevećinskih, odnosno manjinskih zajednica.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je prehodno 2. maja da Kosovo mora da ima svoj nacrt statuta ZSO koji će biti u skladu sa Ustavom Kosova, odlukom Ustavnog suda iz 2015. godine i stavom SAD o ZSO.

Osmani je ocenila da Kosovo "ne sme da dozvoli" da nacrt Upravljačkog tima za ZSO postane osnova za pregovore sa Beogradom jer se po njenim rečima, radi o "Vučićevom" nacrtu.

"Očekujem će Republika Kosovo imati svoj nacrt koji je u potpunosti u skladu sa Ustavom, odlukom Ustavnog suda iz 2015. godine i sa pisanim stavom SAD. Moramo da obezbedimo da to ne utiče na teritorijalni integritet države", rekla je Osmani

Lajčak: Statut ZSO mora da bude prihvatljiv za obe strane

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da statut Zajednice srpskih opština (ZSO) mora da bude prihvatljiv za obe strane i u skladu sa evropskim standardima.

Uoči nove runde pregovora Beograda i Prištine u Briselu, na kojoj bi trebalo da bude predstavljen prvi Nacrt statuta Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu, Lajčak je aganciji Hina rekao da će od dve strane zavisiti kako će izgledati taj dokument.

"Upravljački tim će predstaviti nacrt. Ne znamo šta je u njemu, ali to bi trebalo da bude početak procesa. Na kraju, trebalo bi da imamo statut koji je prihvatljiv za obe strane, i za Kosovo, i za Srbiju, u skladu sa evropskim standardima. To je prvi važan korak", kazao je Lajčak.

 

Izvor: Beta

Foto: EU