Ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenir je posle susreta sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani 29. maja ocenio da je situacija na severu Kosova "duboko uznemirujuća" dok je izvestiteljka za Kosovo u EP pozvala kosovske vlasti da povuku specijalne policijske jedinice sa severa i sednu za pregovarački sto.

Kosovska policija bacila je jutros suzavac na zaposlene u opštini Zvečan koji su u više navrata pokušali da uđu u tu zgradu.

Pre toga, 26. maja, nakon pokušaja građana sa severa Kosova da spreče policiju da uđe u opštinske prostorije u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, došlo je do sukoba, u kojima je policija upotrebila suzavac, dimne i šok bombe.

Do tenzija je došlo zbog uvođenja u opštinske zgrade albanskih gradonačelnika koji su pobedili na nedavnim  izborima a na koje je izašlo samo 3,4% birača.

Obraćajući se medijima, Hovenir je poručio da je važno da se ne ulazi nasilno u objekte opština na severu i da je važno deeskalirati situaciju.

Rekao je da ne zna razloge zašto gradonačelnici Severne Mitrovice i Leposavića, iz redova Samoopredeljenja, nisu došli na sastanak na koji ih je pozvao.

"Zajedno sa mojim kolegom, ambasadorom (EU na Kosovu Tomašom) Šunjogom, pozvali smo na sastanak gradonačelnike severnih opština, došli su predsednici opština Zvečan i Zubin Potok. Razgovarali smo o uznemirujućoj situaciji. Ne znam zašto ostali predsednici nisu došli, mogu samo da kažem da je poziv otišao i njima", rekao je Hovenir.

Američki ambasador je rekao da su SAD i zemlje Kvinte istakle da je važno da "službenici ulaze u državne institucije bez upotrebe sile".

"Ovo ostaje naš stav. Sa gradonačelnicima smo razgovarali i o tome kako mogu da obavljaju svoju dužnost i služe građanima, posebno bez potrebe za ulazak u institucije silom", rekao je Hovenir.

Fon Kramon: Situacija se jedino može rešiti konstruktivnim dijalogom

Izvestiteljka za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon pozvala je u Prištini kosovske vlasti da povuku specijalne policijske jedinice sa severa i sednu za pregovarački sto, ističući da se situacija na severu može rešiti jedino konstruktivnim dijalogom.

Na konferenciji za novinare Fon Kramon je rekla da "manevrima na severu" Kosovo mnogo rizikuje.

"Da li je ovo oblik 'dobre' vladavine koji želimo? Umesto toga, trebalo bi da imamo više mera za izgradnju poverenja. Dijalog unutar Kosova je jedini izlaz iz ove situacije", kazala je ona.

Pozvala je vlasti na Kosovu da razmisle o preduzimanju mera za izgradnju poverenja i kao primer navela povlačenje specijalnih policijskih snaga sa severa i dolazak za pregovarački sto.

"Uključene strane treba da se konstruktivno angažuju u dijalogu za rešavanje otvorenih pitanja", rekla je Fon Kramon.

Upitana o svom ponašanju prema Kosovskoj policiji na severu, gde ih je 28. maja pitala "šta dođavola radite", ona je rekla da je "samo pitala da li misle da je zaista potrebno da ostanu tamo i da je postavljala ista pitanja čak i u Nemačkoj kada je učestvovala u protestima".

Rekla je da je 28. maja sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem imala "dobar i plodonosan sastanak" i podvukla da je na Vladi Kosova da donese potrebne odluke.

"Samo sam izrazila zabrinutost. Da li nova lokalna vlast ima legitimitet? Ne sumnjam u to. Ali samo sam izrazila zabrinutost", rekao je Fon Kramon.

Ona je rekla da je poseta Kosovu ranije bila planirana radi predstavljanja Izveštaja Evropskog parlamenta o Kosovu.

Dodala je da će Kosovo imati podršku ali da mora da stvari radi mudro.

Brnabić nema lepe reči za partnere u EU i Kforu

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je da je reakcija međunarodnih mirovnih snaga Kfor zakasnila na severu Kosova i Metohije, gde je došlo do sukoba srpskog stanovništva sa kosovskom policijom, uz ocenu da oni danas "štite uzurpatore od demokratije i običnih građana".

"Nemam nijednu lepu reč ni o našim partnerima u EU, ni o našim partnerima u okviru Kfora, njihova reakcija je zakasnela. Oni su tamo morali da budu u petak (26. maja), na način kako su tamo danas", rekla je Brnabić novinarima u Beogradu.

Premijerka je podsetila da je mandat Kfora, po Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, da štite mir i stabilnost, a pre svega ljude.

"Oni danas ne štite ljude, oni ne štite demokratiju, oni ne štite institucije. Oni su tamo danas da štite uzurpatore od demokratije i običnih ljudi i običnih građana", ocenila je Brnabić.

Ona je zahvalila srpskom narodu na Kosovu i Metohiji što su "dostojanstveni" u svojim protestima ispred zgrada opština koje čuvaju Kfor i kosovska policija i naglasila da Srbija mora da nastavi da čuva mir.

"Teška su vremena, pratimo situaciju, ali ovoliko nepoštovanje bilo kakvih demokratskih principa od strane međunarodne zajednice je meni zaista zapanjujuće, ali je potpuno ogoljeno i to ne govori ništa lepo o njima", navela je ona.

Upitana kakvi bi mogli da budu sledeći potezi Beograda, Brnabić je rekla da je potrebno to prepustiti diplomatiji i dodala da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić imao mnogo telefonskih razgovora i sastanaka tim povodom.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP