Najnovije nasilje na severu Kosova razotkrilo je neuspeh politike Zapada, a za predsednika Aleksandra Vučića je dobrodošla prilika da odvrati pažnju sa činjenice da u Srbiji desetine hiljada ljudi traže njegovu ostavku jer podstiče atmosferu nasilja, piše bečki dnevnik Štandard.

Dnevnik u komentaru "Neuspeh Zapada na Balkanu" piše da i kosovski premijer Aljbin Kurti pokušava da profitira od sukoba na severu Kosova, tako što "pokazuje mišiće, koje uopšte i nema jer bezbednost Kosova zavisi isključivo od NATO i SAD".

"Najviše se u ponedeljak verovatno radovao Kremlj kada su svet obilazile slike srpskih nacionalista kako gotovo nasmrt prebijaju vojnike NATO, utoliko pre što su ti radikalni desničari prethodno na vozila NATO na Kosovu crtali slovo Z, znak ruske agresije na Ukrajinu", piše Štandard.

Navodeći da je eskalacija nasilja razotkrila propast sadašnje zapadne politike na Kosovu, list piše da Vučić zna kako da instrumentalizuje Zapad, pošto u svakom trenutku može da zapreti nasiljem na Kosovu.

"Zato ga EU, pa i uz pomoć njegovog prijatelja Viktora Orbana, smiruje sa mnogo novca i ljubaznih reči, u duhu balkanske izreke: hrani pre svega najjačeg psa u čoporu, to je garancija da će on  kontrolisati ostale", piše Štandard.

Ali ta politika popuštanja je do sada bila potpuno bezuspešna, jer nije dovela do toga das Vučić potpiše sporazum sa Kosovom, niti su se Srbi vratili u kosovske institucije koje su na njegov poziv napustili, ili učestovali na izborima na Kosovu, piše Štandard.

"Međutim, pod plaštom proširenja EU na Balkan, koje je ustvari već godinama mrtvo, SAD i EU se i dalje vežbaju u samozavaranju", piše list, objašnjavajući to strahom Zapada da bi Moskva umesto Vučića mogla da dovede nekog mnogo radikalnijeg, ili da bi mogao da "izbije novi rat ako Srbija ponovo, kao 1990-ih, pokuša da povlači granice po etničkim linijama".

Istovremeeno, mnogi su građani Srbije, navodi dnevnik, duboko razočarani odlukom Zapada da podržava Vučića, jer njega mnogo više zanima ekonomija nego demokratija.

Štandard podseća da "mediji koji pod Vučićevom komandom šire propagandu Kremlja, više od 60% prihoda od oglašavanja imaju od zapadnih firmi".

"EU profitira i od toga što obrazovani i očajni napuštaju zemlju. Račun za takvo delovanje bez strategije moraće da plati cela Evropa. Jer bezbednosni rizik s obzirom na sve veću uticaj Kremlja i dalje raste", zaključuje Štandard.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP