Srbija i Indija imaju "jedinstvene" odnose koje treba dalje razvijati, uz jačanje poslovne saradnje i koordinacije u Ujedinjenim nacijama, izjavila je 8. juna predsednica Indije Drupadi Murmu na početku posete Beogradu, prve posete indijskog predsednika Srbiji posle pola veka.

"Odnosi Srbije i Indije su zaista jedinstveni još od Pokreta nesvrstanih, zasnivaju se na uzajamnom poverenju, razumevanju i podršci kada je reč o pitanjima od zajedničkog interesa", rekla je ona novinarima posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Dodala je da je sa Vučićem imala "konstruktivan i produktivan" sastanak o svim važnim aspektima bilateralnih odnosa i o svetskim i regionalnim pitanjima od zajedničkog interesa.

"Ostajemo posvećeni tome da ubrizgamo još više ambicija u ove vitalne odnose", rekla je i dodala da je Nju Delhi odlučan da dalje gradi odnose sa Beogradom, investira u nauku i tehnologiju u promove još više odnose među građanima dve zemlje.

Murmu je istakla da se s Vučićem dogovorila da jačaju "koordinaciju i saradnju u Ujedinjenim nacijama i drugim multilateralnim forumima".

"Srbija je tradicionalni prijatelj Indije i itekako smo zainteresovani da sarađujemo. Želimo da imamo detaljne razgovore i uspostavimo partnerstvo koje će dalje ojačati naše odnose", dodala je ona.

Predsednik Srbije ocenio je da odnose Srbije i Indije karakteriše "istinsko prijateljstvo" koje datira iz vremena početaka Pokreta nesvrstanih, podsetivši da je ovo prva poseta predsednika te države Srbiji od 1972. godine.

"Ogromna je čast što imam privilegiju da Vas ugostim u Beogradu. Uveren sam da ste na svakom koraku u Beogradu i Srbiji mogli da osetite naše gostoprimstvo i najbolji odnos koji naš narod gaji prema prijateljskom narodu Indije. Ponosni smo na naše tradicionalno prijateljstvo", rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciju za novinare s predsednicom Indije.

Vučić je zahvalio Indiji na podršci teritorijalnom integritetu Srbije i poštovanju međunarodnih javnopravnih normi i doda da će se "Srbija uvek na isti način odnositi prema indijskoj državi i narodu".

Najavio je da će dve strane razmotriti uvođenje direktnog leta između Beograda i Nju Delhija i dodao da je ministru unutrašnjih poslova Bratislavu Gašiću dao nalog da se u narednim danim "uprosti" vizni režim sa Indijom u cilju privlčanja turista i poslovnih ljudi iz te zemlje.

"Razgovarali smo i o saradnji u oblasti odbrane, Indija je jedan od najvećih proizvođača i kupaca naoružanja i vojne opreme u svetu. Možemo da napravimo veliku saradnju po pitanju artiljerije u budućnosti", rekao je predsednik Srbije.

U Beogradu je održan i srpsko-indijski poslovni forum, na kojem je učestvovalo oko 150 srpskih i indijskih privrednika.

Vučić je ne forumu rekao da su brojne mogućnosti za unapređenje ekonomske saradnje dve zemlje, kako bi godišnja trgovinska razmena dostigla milijardu evra.

Prošle godine trgovinska razmena Srbije i Indije iznosila je 327 miliona evra, a u prvom kvartalu ove godine je uvećana 21%.

"Danas je svet stavljen pred ozbiljne izazove i stoga je važno da se uspostavi najbolja moguća saradnja Srbije i Indije. Za to su veliki potencijali, pre svega u odbrambenoj industriji, farmaciji, poljoprivredi, građevinarstvu, energetici", rekao je Vučić.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je rekao da Srbija ćeli da privuče investicije u prerađivačku industiju i da poveže IT sektor sa indijskim naučno - tehnološkim kompanijama.

Izvor: Beta

Foto: Beta