Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je 13. juna da je predlog u pet tačaka za deeskalaciju situacije na severu Kosova predao visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepu Borelu i ambasadorima zemalja Kvinte.

Kurti je novinarima rekao da plan deeskalacije situacije treba da počne vladavinom prava.

"Kriminalne grupe moraju odmah biti identifikovane i procesuirane", rekao je Kurti o prvoj tački predloga, koji je uputio Borelu i ambasadorima SAD, Velike Britanije, Nemačke, Francuske i Italije.

Drugom tačkom je predviđeno trenutno povlačenje "nasilnih grupa, njihovo vraćanje u Srbiju i zaustavljanje kriminalnih aktivnosti".

Kosovska policija i Kfor, ili Euleks će, prema predlogu Vlade Kosova, svakih 15 dana vršiti zajedničke bezbednosne procene, predviđeno je tim predlogom.

Posle tih tačaka, Kurti je najavio da će biti održani vanredni izbori za gradonačelnike u četiri opštine sa većinskim srpskim stanovništvom na severu Kosova.

Kurti je rekao da peta tačka predviđa da Kosovo i Srbija treba odmah da se vrate za pregovarački sto u cilju normalizacije odnosa i da prvi sastanak na najvišem nivou bude što je pre moguće.

Upitan o mogućem sastanku na najvišem nivou, Kurti je rekao da još nije dobio odgovor od EU na zahtev da se sastanak održi što je pre moguće.

"Još nisam dobio odgovor od Žozepa Borela i verujemo da će on uskoro odgovoriti na moj zahtev za niz sastanaka u Briselu. Kao i uvek, konstruktivan sam i posvećen jer smatram da bez intenziviranja dijaloga ne možemo da sprovedemo dogovore. Zainteresovan sam da što pre bude organizovan sastanak u Briselu, zato sam i podneo zahtev", kazao je Kurti.

Kurti je rekao da sluša "savete" predstavnike međunarodne zajednice ali da odluke koje se tiču Kosova treba da donosi Vlada Kosova.

"Slušam i lokalne i međunarodne savetnike ali odluke treba da donosi Vlada Kosova na osnovu našeg Ustava, našeg zakona i procene organa bezbednosti", rekao je Kurti.

On je na konferenciji za novinare kazao da veruje u demokratske vrednosti Zapada, SAD i EU.

"Ja sam to više puta jasno rekao, principijelan sam. Dakle, slušamo savete ali moramo sami da donosimo odluke jer imamo odgovornost za tako nešto", rekao je Kurti.

Komentarišući tenzije na severu Kosova poslednjih nedelja, Kurti je rekao da je najviše nasilja bilo u Zvečanu, gde novoizabrani gradonačelnik Iljir Peci nije ni ulazio u zgradu opštine.

"Za nasilje na severu je kriv Beograd. Kada nema naređenja iz Beograda za nasilje, na Kosovu je mir", rekao je Kurti.

Povodom Nacrta statuta Zajednice opština sa srpskom većinom koji je premijer Albanije Edi Rama predao francuskom predsedniku Emanuelu Makronu i nemačkom kancelaru Olafu Šolcu, Kurti je rekao da taj dokument može da predstavi Beogradu za potrebe Albanaca sa juga Srbije.

"Ne sumnjam da Edi Rama smatra da je njegov predlog nacrta statuta dobar i zato predlažem da taj nacrt za Albance u Medveđi, Bujanovcu i Preševu predstavi predsedniku Srbije na sledećem sastanku Otvorenog Balkana. Dakle, očigledno, premijer Rama smatra da je ovaj model pravi i on treba da iznese ovaj predlog Vučiću", rekao je Kurti.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP