Evropska unija uvodi negativne političke i finansijske mere Kosovu zato što kosovski premijer Aljbin Kurti, uprkos ponovljenim pozivima EU, nije učinio hitne i odlučujuće poteze da se smanji zaoštravanje na Kosovu, izjavio je 14. juna u Briselu portparol Evropske komisije Peter Stano.

"Uprkos našim ponovljenim zahtevima, kosovski premijer Kurti nije učinio odlučujuće korake za smanjivanje napetosti i njegov, visokom predstavniku EU (Žozepu Borelu) upućen plan za smanjivanje zaoštravanja nije bio odgovor i način da se otklone ključni elementi koji su izazvali i bili uzroci u korenu krize, koje mi očekujemo da on otkloni hitno i na odlučan način", rekao je Stanop novinarima u Briselu.

On je dodao da je "Evropska unija zbog toga saglasno svom saopštenju od 3.juna pripremila restriktivne mere koje nisu sankcije, već restriktivne mere koje odmah stupaju na snagu".

Članice EU su , rekao je on, podržale te mere vezane za Kosovo i očekuju da "premijer Kurti odmah učini korake nužne za smanjenje zaoštravanja, a te mere sadrže političke i finansijske posledice, počev od suspenzije poseta, kontakata i događaja na visokom nivou, kao i suspenziju finansijske saradnje EU s Kosovom".

"Te mere su privremene i mogu biti povučene, a zavise od razvoja stanja na terenu i ubedljivih, odlučujućih koraka koje treba da učini premijer Kurti da bi se smanjilo zaoštravanje", naveo je Stano.

Stano je ukazao na saopštenje članica EU od 3. juna da će, ukoliko ne dođe do smanjenja zaoštravanja izazvanog spornim izborima na severu Kosova, " uslediti negativne posledice" po odnose s Unijom.

Kako je ukazao, proteklih dana i nedelja je bilo "veoma snažnih kontakata na visokom nivou  s ciljem da se postojeće stanje na Kosovu prevaziđe, a i događaji od 13. juna su pokazali da nema smanjenja zategnutosti i da napetost i dalje postoji".

Stano je odbacio tvrdnje da je Evropska unija u posredovanju između Beograda i Prištine pristrasna u korist Beograda.

EU nije pristrasna, pošten je posrednik u Dijalogu Beograd-Priština i "potpuno i odlučno odbacuje tvrdnje" da bi izaslanik EU Miroslav Lajčak mogao biti pristrasan u posredovanju između Beograda i Prištine, izjavio je Stano upitan za komentar tvrdnje šefa pregovaračkog tima Prištine Besnika Bisljimija da je Miroslav Lajčak "pristrasan i zagovara predloge Beograda, umesto da bude posrednik".

Posrednik u Dijalogu Beograd-Priština Miroslav Lajčak, naglasio je Stano, imenovan je jednoglasnom odlukom 27 zemalja članica Evropske unije i "EU potpuno i odlučno odbacuje tvrdnje da bi on mogao biti pristrasan jer on radi u ime i na temelju mandata 27 članica Unije".

Stano je ukazao na to da Lajčak deluje u ime visokog predstavnika EU Žozepa Borela i da su oni obojica postavljeni s mandatom članica Unije.

"Mi i dalje ulažemo napore da obema stranama pomognemo da dođu do zajedničkih stavova i postignu evropsko rešenje za njihove probleme", zaključio je Stano.

Stano je 13. juna za agenciju Beta rekao da je poseta specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka i američkog izaslanika Gabrijela Eskobara Prištini i Beogradu potvrdila da dve strane i dalje imaju suštinski suprotne stavove o mnogim pitanjima i dodao da su konsultacije o narednim koracima u toku.

On je dodao da je Lajčak o razgovorima obavestio visokog predstavnika EU i da se sada obaveštavaju države članice a konsultacije o narednim koracima su u toku.

Stano je potvrdio da je kabinet Žozepa Borela podelio sa državama članicama EU "nacrt mera koje treba preduzeti ako premijer Kurti ne preduzme adekvatne i hitne korake za deeskalaciju situacije i smanjenje tenzija". Ako strane ne reaguju, EU je spremna da preduzme odlučne mere koje će uticati na naš odnos, rekao je Stano.

Izvor: Beta

Foto: Evropska komisija