Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je 15. juna da je EU u kontaktu s Kosovom i Srbijom, kao i sa Kforom kako bi saznala više o tome šta se dogodilo s kosovskim policijacima za koje Priština tvrdi da su ih kidnapovale srpske snage.

"Mi smo u kontaktu sa obe strane, kao i sa Kforom, da utvrdimo šta se i kako tačno dogodilo. Pozivamo Kosovo i Srbiju da se uzdrže od bilo kakve akcije ili reakcije koja može dodatno doprineti podizanju tenzija. Ponavljamo poziv EU na hitnu deeskalaciju", rekao je Stano.

Mirovna misija Kfor saopštila je 14. juna kasno uveče da je u kontaktu sa srpskim vlastima kako bi  dobila zvanične informacije u vezi sa događajem na graničnoj liniji između Kosova i Srbije.

Kosovska policija saopštila je da su tri njena službenika 14. juna oko podne  "kidnapovana” na teritoriji Kosova, tokom patroliranja u mestu Tresave/Bare, u opštini Leposavić na graničnoj liniji na severu Kosova.

U Beogradu je rečeno da su ih uhapsile antiterorističke jedinice Žandarmerije na teritoriji centralne Srbije, u opštini Raška. a Kfor.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je su tri kosovska policajca uhapšena na lokaciji koja je 1,8 kilometara udaljena od administrativne linije s Kosovom i odbacio navode kosovskih zvaničnika koji su to nazvali "otmicom i kidnapovanjem". Vučić je za RTS rekao da garantuje da se nijedan policajaca i vojnik Srbije nije približio administrativnoj liniji.

Vučić je 15. juna rekao da je zamolio predstavnike EU i zemalja Kvinte da  spreče kosovskog premijera Aljbina Kurtija da izazove novi rat na Balkanu. To je bio drugi Vučićev sastanak s predstavnicima SAD, Velike Britanije, Francuske, Italije i Nemačke i EU za dva dana.

On je rekao da je predstavnicima Kvinte preneo da je Beograd spreman da ponudi sve snimke i dokaze iz kojih bi bilo jasno da su trojica kosovskih policajaca uhapšena duboko na teritoriji centralne Srbije a ne na Kosovu.

Vučić je dodao da srpske snage bezbednosti nikada nisu prelazile administrativnu liniju jer imaju takvo naređenje, kao i da je to moguće proveriti i sa Kforom.

Prema njegovim rečima, kosovski premijer Aljbin Kurti je nenamerno priznao da su kosovski policajci pogazili međunarodno pravo kada je rekao da su oni uhapšeni 300 metara unutar teritorije Kosova.

"Da uzmemo da je Kurti rekao istinu, a nije, oni nemaju pravo tu da budu. Kada priđu na kilometar, to moraju da prijave Kforu 36 sati ranije. Ne smeju da budu tu po vojno-tehničkom sporazumu. A šta su sa dugim cevima radili tamo? Ovi što su uhapšeni rekli su da im ne radi GPS i da su tražili pečurke. Nisu oni uhvaćeni deset metara unutar naše teritorije nego mnogo dalje. A šta su tražili tamo sa dugim cevima? Da biju nekoga ko prenosi koka kolu i kiselu vodu ili da ga reketiraju i uzmu pola za sebe?", rekao je Vučić.

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je 15. juna da je iznenađen činjenicom da Kfor "još nije dao zvaničnu izjavu o mestu gde se juče dogodio kidnapovanje trojice kosovskih policajaca".

Kurti je na konferenciji za novinare posle sednice Saveta za bezbednost Kosova predstavio i mapu, kojom je tvrdio da se kidnapovanje kosovskih policajaca desilo duboko na teritoriji Kosova.

I predsednik Albanije Bajram Begaj pozvao je 15. juna na oslobađanje kosovskih graničnih policajaca i ocenio da ih je Srbija kidnapovala. Begaj je ocenio da je taj događaj ozbiljan čin koji može da utiče na destabilizaciju Kosova i čitavog regiona.

"Najoštrije osuđujem ovaj čin i apelujem na srpske vlasti da oslobode kosovske policajce. Takođe, pozivam međunarodne partnere da intervenišu i obeshrabre druge slične akcije", naveo je Begaj na fejsbuku.

"Upućujem bratski poziv Kosovu da ne naseda na provokacije i da doprinese deeskalaciji situacije... Koordinacija sa SAD i EU za povratak za sto za dijalog je veoma važna", napisao je Begaj.

Posle incidenta sa hapšenjem kosovskih policajaca, Vlada Kosova saopštila je da je odlučila da se zabrani ulazak na Kosovo vozilima s registarskim tablicama Srbije, "iz bezbednosnih razloga poveća nivo graničnih kontrola", javio je Radio Slobodna Evropa.

Prištinski portal Koha.net preneo je i da je vlada u Prištini odlučila da zbog "kidnapovanja trojice pripadnika Policije Kosova od strane srpskih vlasti ne dozvoli ulazak na Kosovo robe iz Srbije".

Dopisnici medija iz Prištine i Beograda javili su, međutim, 15. juna da vozila sa srpskim tablicama mogu na Kosovo.

Na administrativnim prelazima Končulj i Debce kod Preševa, ulazak na Kosovo je dozvoljen putničkim vozilima, dok je teretni saobraćaj obustavljen.

I na prelazima Jarinje i Merdare putnički saobraćaj se takođe odvija normalno, uz pojačanu kontrolu vozila i putnika, ali od 14. juna uveče dozvoljen ulazak teretnih vozila koja imaju srpske registarske oznake.

Izvor: Beta

Foto: Beta