Evropska unija očekuje "opipljive korake" vlasti u Prištini i Beogradu za smanjivanje zaoštravanja na Kosovu i dolazak čelnika dve strane na "krizni sastanak" u Brisel, a u suprotnom će uslediti "konkretni potezi" šefa evropske diplomatije Žozepa Borela, izjavio je 19. juna portparol Evropske komisije Peter Stano. I generalni sekretar NATO je ponovo pozvao Beograd i Prištinu da ne preduzimaju korake koji vode daljoj eskalaciji i da se  vrate dijalogu.

Stano je rekao da kosovski premijer Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić još nisu potvrdili dolazak u Brisel na "krizni sastanak", na koji ih je Borel pozvao radi pronalaženja rešenja za najnoviju krizu na severu Kosova i razgovora o sprovođenju Sporazuma o putu ka normalizaciji između Kosova i Srbije.

Borel i EU traže da Kurti i Vučić dođu u Brisel "bez preduslova" i da se angažuju na rešavanju krize, a u suprotnom će "biti posledica koje će neizostavno osetiti i građani Kosova i Srbije", dodao je Stano, navodeći da će za to "isključivo biti odgovorni lideri, premijer Kurti i predsednik Vučić, i niko drugi".

"Ali trenutno smo usredsređeni na to što je istinski potrebno i hitno, a to je smanjivanje zaoštravanja i pronalaženje izlaza iz krize", kazao je Stano.

Ministri spoljnih poslova članica EU 26. juna će razmotriti i doneti zaključke o tome da li čelnici vlasti u Prištini i Beogradu povlače "razumne poteze" za smanjivanje napetosti, uključujući dolazak na "krizni sastanak" u Brisel, što će se odraziti i na "evropski put i perspektivu Kosova i Srbije", dodao je Stano.

I generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg ponovo je 19. juna pozvao Beograd i Prištinu da ne preduzimaju korake koji vode daljoj eskalaciji i da se odmah vrate dijalogu u kojem posreduje Evropska unija.

Stoltenberg je na zajedničkoj konferenciji za štampu posle sastanka s nemačkim kancelarom Olafom Šolcom u Berlinu rekao da je "nepokolebljiva posvećenost" NATO izvršavanju mandata Ujedinjenih nacija .

"Naše snage Kfor nastaviće da preduzimaju sve neophodne mere da obezbede sigurno i bezbedno okruženje i slobodu za sve zajednice na Kosovu. Pozivamo sve strane da ne preduzimaju dalje korake koji vode daljoj eskalaciji i da se odmah vrate dijalogu u kojem posreduje EU", rekao je on.

Istovremeno je premijer Albanije Edi Rama upozorio 19. juna da će doći do "zahlađenja" bilateralnih odnosa sa Srbijom ukoliko Beograd ne oslobodi trojicu uhapšenih kosovskih policajaca.

Televizija Klankosova je prenela da je Rama rekao da je Srbija "kidnapovala" trojicu kosovskih policajaca koji su uhapšeni prošle nedelje kada su ušli na teritoriju centralne Srbije.

"Čak i ako su prešli graničnu liniju, oni nisu počinili nikakav zločin. Ovo će biti nedelja povratka leda između nas ako ih Srbija ne pusti", kazao je albanski premijer.

Upozorio je da će bilateralni odnosi sa Srbijom biti vraćeni "mnogo koraka unazad" ako zvanični Beograd ne oslobodi kosovske policajce.

Albanski premijer je ocenio da će se stanje na severu Kosova dodatno pogoršati ako premijer Kosova Aljbin Kurti bude "istrajavao protiv zahteva saveznika" za deeskalaciju.

Izvor: Beta

Foto: Beta