Vašington krivicu za nedavni sukob kosovske policije i Srba na severu Kosova direktno svaljuje na Aljbina Kurtija, koji je uspeo da ujedini američke demokrate i republikance u oceni da on ugrožava napore na postizanju mira, piše 20. juna briselski portal Politiko.

"Kosovski premijer Aljbin Kurti postigao je nemoguće u američkoj politici – konsenzus među demokratama i republikancima. Na nesreću po Kurtija (i njegovu zemlju), tačka saglasnosti je da je kosovski lider tvrdoglav i poveremeno nepromišljen političar koji je podrio zajedničke napore SAD i EU da se postigne trajno rešenje za mir između Kosova i Srbije", piše Politiko.

U tekstu "Kako je kosovski premijer postao američki vatreni frenemi" (osoba prema kojoj se prijateljski ponaša uprkos neslaganju), portal piše da je Kurti naljutio obe strane političkog spektra u SAD i da je Vašington, za sada bezuspešno, pokušavao da ga obuzda javnim kritikama.

Portal podseća na nedavnu izjavu američkog ambasadora u Srbiji Kristofera Hila za Glas Amerike da je pitanje da li SAD mogu da računaju na Kurtija kao partnera, kao i na prethodnu osudu poteza kosovske vlade "koji eskaliraju tenzije na severu i povećavaju nestabilnost" koju je na Tviteru izneo državni sekretar SAD Entoni Blinken.

Takođe se podseća i da je Ričard Grenel, specijalni izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine u administraciji predsednika Donalda Trampa, rekao da je Kurti američkom predsedniku i Evropaljnima "pokazao srednji prst".

Dok je Grenel dugo bio kritičan prema Kurtiju, Politiko ocenjuje da je javni prekor administracije Džozefa Bajdena bila "neobična na nekoliko nivoa".

"Kao prvo, Kosovo je omiljeni projekat demokratskih lidera još od kada je bivši predsednik Bil Klinton predvodio uspešnu NATO kampanju 1999. protiv jugoslovenskog diktatora Slobodana Miloševića", piše Politiko, dodajući da mnoge demokrate vide Kosovo kao redak primer uspešne američke izgradnje nacije.

Drugo, dodaje portal, Hil, "diplomatska legenda" na Balkanu koja razume razmere "malignog uticaja" Srbije u regionu, smatra da Beograd nije kriv za najnoviju eskalaciju.

"Čak je i EU izgubila strpljenje s Kurtijem", navodi Politiko, podsećajući da je Brisel doneo odluku o odlaganju poseta i finsansijske saradnje s Prištinom.

U tekstu se navodi da će malo ko tvrditi da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, "moćni lider s dugom istorijom izazivanja neprijateljstva Zapada flertovanjem i s Rusijom i s Kinom, anđeo", ali da Srbija ostaje sila u regionu i da i SAD i EU žele da osiguraju da ne zađe dublje u rusku sferu uticaja.

"Neki zapadni kritičari su prozivali Vašington što izgleda staje na stranu Vučića u trenutku kada masovni protesti u Srbiji protiv njegove sve autoritarnije vladavine uzimaju maha… Mnogi zapadni posmatrači takođe sumnjaju u izglede otpora Vučiću, s obzirom koliko je njegovo držanje na vlasti u Srbiji postalo prožimajuće", piše Politiko.

Portal ocenjuje i da je Kosovo ponovo postalo korisno sredstvo za Vučića da skrene pažnju javnosti u pokušaju da uguši proteste.

"U vreme kada su SAD i Evropa fokusirani na rešavanje ruskog rata u Ukrajini, poslednje što im treba je još jedan sukob na kontinentu. To je izgleda njihova računica u nastojanju da nateraju Kurtija da odstupi. Bez obzira na to da li je kritika Kurtija pravedna, najnovije rasplamsavanje na Kosovu je snažan podsetnik na neuspehe Zapada u regionu i cenu puštanja da konflikt godinama tinja", piše Politiko.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP