Na putu Srbije ka članstvu u EU, pored ključnih pitanja vladavine prava i dijaloga Beograda i Prištine, sa ratom u Ukrajini pojavilo se i poglavlje koje je takođe suštinski steklo blokirajući kapacitet a koje odnosi na usklađivanje sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, rekao je 21. juna istraživač Centra za evropske politike (CEP) Sava Mitrović.

Mitrović je za Dnevni evropski servis agencije Beta povodom 20 godina samita u Solunu, na kome je EU jasno i eksplicitno ponudila evropsku perspektivu Zapadnom Balkanu, rekao da je do danas jedino Hrvatska uspela da stigne do članstva a da su Srbija i Crna Gora najdalje odmakle na tom putu, ali da su još daleko od punopravnog članstva.

Srbija je u pregovorima o članstvu u EU otvorila 22 poglavlja od 35 a zatvorila samo dva i, ocenio je istraživač beogradskog CEP, zaista loše stoji u ključnim poglavljima koja se odnose na osnovne vrednosti EU, vladavine prava, nezavisnog pravosuđa, slobode medija.

"Poglavlje 35, dijalog Beograda i Prištine, koje, pored poglavlja 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava, takođe ima blokirajući kapacitet, i u njemu Srbija još uvek nije dovoljno blizu postizanja finalnog sporazuma i sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa sa Prištinom", rekao je Mitrović.

Dodao je da se, pored tih ključnih stvari koje koče Srbiju na putu ka EU, sa ratom u Ukrajini pojavilo i poglavlje koje je takođe suštinski steklo blokirajući kapacitet i potencijal - poglavlje 31 koje se odnosi na usklađivanje sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, a konkretno se u ovom trenutku misli na sankcije koje je EU uvela Ruskoj Federaciji zbog agresije na Ukrajinu.



"Da biste postali punopravna članica, morate da imate procenat usaglašenosti od 100 odsto, to bi trebalo da se progresivno povećava, međutim, Srbija iz godine u godinu stagnira, pa je ove godine, odnosno u prethodnom godišnjem izveštaju (Evropske komisije) notirana usaglašenost ispod 50 procenata, što je zabrinjavajuće sa stanovišta naše evropske perspektive", rekao je istraživač CEP.

Mitrović je rekao da prvi korak za Srbiju na putu ka EU treba da bude da se u punoj meri usaglasi sa evropskim pravnim tekovinama, harmonizuje svoje zakonodavstvo, a onda da počne i da primenjuje u punoj meri evropske standarde, zakone i vrednosti.

"Da pokažemo dobru volju, da uradimo sve što je u našoj moći, i da se nadamo da je EU spremna za nova proširenja, da iskoristimo ovaj geopolitički momentum rata u Ukrajini, ovu tragediju, da pokušamo da iz nje izvučemo najbolje što je moguće, da pokažemo EU da zaslužujemo da budemo percipirani kao pouzdan partner i punopravni član evropske porodice", rekao je Mitrović.

Dodao je da je utisak da sada u EU postoje glasovi o tome da je neophodno ponuditi jasnu i opipljiviju perspektivu članstva u EU.

Podsetio je da je CEP u tom smislu predložio model faznog pristupanja EU koji podrazumeva da se kandidatima za članstvo u  pretpristupnim fazama omogući pristup evropskim fondovima, da se uveća finansijska podrška EU, omogući postepena institucionalna participacija u evropskim strukturama

Mitrović je rekao da je predsednica Evropske komisije Ursula von der Lajen nedavno na bezbednosnom forumu u Bratislavi bila vrlo eksplicitna kada je rekla da je neophodno uvećati pretpristupne fondove, staviti dodatni fokus na Zapadni Balkan i ponuditi opipljivu perspektivu članstva.

Kada je reč o procentu podrške članstvu u EU u Srbiji (ispod 50 odsto), Mitrović je rekao da bi sa vidljivijom perspektivom članstva taj procenat počeo da raste eksponencijalno.

Prema njegovim rečima, dosta zavisi i od komunikacione strategije vlade i pre svega Ministarstva za evropske integracije i načina na koji oni komuniciraju proces i koristi procesa pristupanja i članstva koje Srbija treba da dostigne.

Mitrović je rekao i da su neki mediji sa nacionalnom frekvencijom "nažalost instrumenti ruske propagande u Srbiji, koja se širi i koja se sigurno negativno odražava na građane, odnosno njihovu percepciju o tome da li je članstvo u EU zaista u nacionalnom interesu, kao što je to zvanično stav vlade Srbije".

Tekst je objavljen u okviru Programa tranzicione saradnje Republike Češke.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: CEP, Beta