Veze u kulturi između Srbije i Evropske unije jake su poput onih koje bi se zvale razvijenim da je Srbija članica bloka, ocenjeno je na panelu u okviru "EU nedelje mogućnosti" o kulturi, medijima i civilnom društvu, manifestacije koja se održava u Beogradu.

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov, zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Plamena Halačeva i pomoćnik ministarke kulture Stanko Blagojević zaključili su u obraćanju da je ulaganje u kulturu značajno zbog očuvanja identiteta, ali i zbog ekonomskog doprinosa koje ono može da ima.

"Budući projekti podrške akterima za zaštitu kulture nisu samo bitni za očuvanje identiteta i razvijanje zajednice, već mnogo doprinose ekonomiji zemlje", izjavila je Halačeva.

Ona je dodala da će srpski akteri u oblasti kulture, medija i civilnog društva biti podržani programima od strane EU jednako kao akteri država koje su njene članice.

"Civilno društvo u Srbiji mora da bude aktivno, snažno i da ima uticaj na donosioce odluka. EU daje veliki značaj i civilnom društvu kroz finansijske ali i druge vidove podrške", izjavio je Žigmanov.

On je rekao da se nada skorom potpisivanju sporazuma Srbije i EU u okviru programa "Građani, jednakost, prava i vrednosti" i dodao da se prvim učešćem u programu Srbija uči i priprema za trenutak kada postane članica.

Blagojević je izjavio da su veze Srbije i EU u oblasti kulture već toliko razvijene i na nivou na kome bi bile da je Srbija već članica bloka od 27 država i da ona u tom domenu saradnje ne počinje iz početka, već je "osvojila sve pravce".

Serijom događaja "EU Nedelja mogućnosti" (21-26. juna) objedinjuju se svi programi "dostupni ljudima u Srbiji" i predstavljaju načini kako građani mogu da se prijave.

Na događajima se govori o projektima koji se realizuju uz pomoć EU i o tome kakav uticaj i konkretne koristi može imati unapređena povezanost u regionu na živote građana i privredu i koji su prioriteti daljeg razvoja u tom pogledu.

Manifestacija se održava u Beogradu, Nišu i Novom Sadu a na panelima koje partnerski organizuju Delegacija EU u Srbiji i Vlada Srbije, uz podršku više od 50 institucija i partnera, biće više od 150 govornika i više od 100 korisnika sredstava EU.

Izvor: Beta

Foto: Beta